'We hebben jullie niet nodig, jullie liefde doodt ons in Syrië'

Het sektarische geweld drong dit weekeinde vanuit Syrië keihard door in buurland Libanon. In Rotterdam kregen potentiële jihadisten intussen te verstaan dat ze thuis moeten blijven.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

ROTTERDAM - Woordvoerder Fahad Almasri van het Vrije Syrische Leger is zwaar geëmotioneerd als hij spreekt over Europese jihadstrijders. Zijn boodschap is helder. 'We hebben jullie niet nodig. Blijf weg. Jullie liefde doodt ons in Syrië.'

De enige jongen in het overwegend Marokkaans-Nederlandse publiek die gekleed is in een djellaba, de 18-jarige Mo, beent woedend de zaal uit. Mo is op weg geweest naar Syrië, maar door zijn ouders teruggehaald. Als hij de kans krijgt, vertrekt hij alsnog naar Syrië.

Het betoog van Almasri, gekleed in een onberispelijk blauw maatkostuum, valt bij Mo niet in goede aarde. De jongen is door de organisatie van de thema-avond over Syriëgangers gevraagd zaterdagavond naar het Bibliotheektheater in Rotterdam te komen om te vertellen over zijn beweegredenen. Daar heeft hij geen zin meer in.

Almasri reageerde ook al met misprijzen op de vertoonde jihadfilmpjes, waarin islamitische geleerden fatwa's (religieuze richtlijnen) uitvaardigen. Ze keuren de jihad goed, zelfs kortstondige gelegenheidshuwelijken voor heilige strijders. In het laatste filmpje is Fouad Belkacem, de bebaarde leider van de inmiddels opgeheven radicale groepering Sharia4-Belgium, bezig met zijn dawa (werven voor de islam).

In de zaal wordt gegniffeld om het optreden van Belkacem. 'Het lijkt wel een parodie van Koefnoen'. Almasri noemt leden van Sharia-groepjes 'idioten, geen moslims'.

Omstandig legt de woordvoerder uit waarom het Vrije Syrische Leger buitenlandse strijders liever kwijt is dan rijk. Ze spelen 'dictator Assad, die erop uit is de opstandelingen te demoniseren', in de kaart. Een oorlog tegen het terrorisme is immers legitiem.

In de eerste acht maanden was de Syrische revolutie pacifistisch van aard. Toen soldaten uit het Syrische leger deserteerden en Assad steeds gewelddadiger werd, waren de opstandelingen genoodzaakt de wapens op te nemen om het volk te beschermen, vertelt Almasri. 'Het regime heeft de revolutie vanaf het begin willen militariseren.' Het wordt daarbij geholpen door Iran en de sjiitische Hezbollah. Alles wordt uit de kast gehaald om de opstandelingen als terroristen af te kunnen afschilderen.'

Er volgt een complex geopolitiek exposé. Assad zou vijfhonderd Al Qaida-gevangenen hebben vrijgelaten. Al Qaida zou Iran al eerder hebben geholpen om de stabiliteit in Irak te bedreigen. Dat gebeurt nu ook in Syrië. Hezbollah-leider Nasrallah heeft pas dit weekeinde openlijk gezegd dat hij Assad steunt en hem aan de overwinning zal helpen. Maar, weet Almasri, er strijden al veel langer Hezbollah-leden in Syrië, minstens negenduizend.

De Syriër vraagt zich af waarom Turkije de grens naar Syrië openlaat. Hij vloog onlangs van Istanbul naar de Syrische grens. 'Tientallen Europese jongeren zaten in dat vliegtuig. 90 procent van de buitenlandse strijders komt via Turkije ons land binnen.' De Europese Unie moet druk uitoefenen op Ankara om de grenzen te sluiten, vindt hij. 'Dan komen jullie jongeren Syrië niet zo makkelijk meer in.'

Maar Almasri, die niet wars is van demagogie, zwijgt over de vervagende grenzen tussen het Vrije Syrische Leger en extremistische groeperingen. Hij zegt niets over destabiliserende soennitische invloeden uit Qatar, Saoedi-Arabië en Koeweit. En al helemaal niets over een van zijn strijders die zichzelf filmde terwijl hij in het hart bijt van een gesneuvelde regeringssoldaat. Dat YouTube-filmpje is de hele wereld overgegaan.

Mo, die is overgehaald terug te keren naar de zaal, heeft stil zitten luisteren. Hij heeft een vraag voor Almasri. 'Voor wie bent u eigenlijk? Voor Assad?' Almasri, stomverbaasd: 'Tégen natuurlijk, hij is een moordenaar. Laatst was ik in Syrië, vlak over de Turkse grens. Ik gaf een klein meisje een snoepje. Vijf minuten later kwam dat kind om bij een bomaanslag.'

Mo is razend snel geradicaliseerd, binnen twee maanden, vertelt een kennis van zijn familie na afloop van de discussie. Hij was een drugsdealertje en kennelijk op zoek naar een deugdelijker identiteit. Twee jongere broertjes hoorden Mo telefoneren met zijn ronselaar. Hij maakte 6.000 euro over voor de jihad.

Toen de broertjes hem 's ochtends vroeg het huis uit zagen sluipen, waarschuwden zij hun ouders. Die schakelden de politie in, belden Mo om te zeggen dat zijn naam was doorgegeven. Hij zou worden gearresteerd. Mokkend keerde Mo, die in Brussel op het vliegtuig naar Istanbul wilde stappen, naar huis terug.

'Die jongens snappen het niet', denkt voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). 'Ze spreken de Arabische taal niet, kunnen het nieuws nauwelijks volgen - de analyse is ook ingewikkeld.' Zanzen twijfelt niet aan de integriteit van hun emoties. 'Ze begrijpen onze houding niet. Dat wel in Libië wordt ingegrepen, maar niet in Syrië. Ze willen Assad afstoppen. Ze vertrekken en raken verzeild in de chaos van een burgeroorlog.'

Lid Behind Bars in cel

De Marokkaanse Nederlander Alhassan Aacuk (28) zit al vijf weken vast in een Marokkaanse cel. Hij wordt verdacht van ronselen voor de strijd in Syrië. Naar eigen zeggen was hij voor familiebezoek in het noorden van Marokko, toen hij op 16 april werd opgepakt. De Amsterdammer maakt deel uit van Behind Bars, een groepering die volgens de AIVD is betrokken bij de jihadgang naar Syrië. De Marokkaanse autoriteiten ontkennen de aanhouding van een Nederlander van Marokkaanse afkomst.

YouTube en Facebook als podium voor de jihad

Van onze verslaggeefster Janny Groen

amsterdam De strijd in Syrië woedt ook in alle hevigheid op internet. Op YouTube, Facebook en Twitter worden gruwelpraktijken verspreid en uitvergroot. Radicaliseringsdeskundige Halim el Madkouri spreekt van een 'media-jihad'. Wat waar is of niet, is moeilijk te achterhalen.

Zo is er de gruwelvideo waarop te zien is hoe rebellencommandant Abu Sakkar bijt in het hart dat hij net heeft gesneden uit het lijk van een regeringssoldaat. Eveneens gunstig voor het regime-Assad is het verhaal van de opstandeling die een afgehakt hoofd roosterde. Zijn dit nu de mensen die de steun van het Westen verdienen?

Internationale inlichtingendiensten proberen belangrijke sites van de jihadistische Ansar-al Sharia, een koepel van radicale Al Qaida-achtige organisaties, te blokkeren. De jihadisten deden onlangs een oproep via de sociale media: draag je steentje bij aan de media-jihad.

Vorig weekeinde openden de Nederlandse strijders in Syrië hun eigen Facebook-account, Mujahid Syrië. Er staan foto's op, onder meer van een wapenuitrusting van een Nederlandse strijder. En een portretje van de eerste gesneuvelde Nederlander, Mourad uit Delft, gemonteerd in een cirkel. 'Met wat voor maatregel kun je jongeren tegenhouden, die wanneer zij in de loop van een geweer kijken, het paradijs zien', staat erbij.

Nederlandse moslimjongeren die geraakt zijn door Syrië sturen elkaar YouTube-filmpjes met afgrijselijke beelden van slachtoffers van Assad, waar anasheed (islamitische strijdliederen) onder zijn gemonteerd. Volgens familieleden van Nederlandse Syrië-strijders wordt vooral de Engelstalige site Bilad al-Sham gevolgd. El-Madkouri karakteriseert die site als een bloemlezing van alles wat er op het internet aan jihadpropaganda is te vinden.

Prestaties op het slagveld worden breed uitgemeten, er wordt verteld over verkrachtingen van 'onze moslimzusters', bloederige foto's van kinderlijkjes worden afgedrukt en van dappere moeders met een kalasjnikov en een baby in de armen, sjiitische 'monsters' worden tentoongesteld.

Er staan soms ook vertederende beelden. Bijvoorbeeld van een schattig poesje met een geamputeerd pootje, in het verband.

undefined

Meer over