‘We gaan door tot het gaatje'

De gemoederen in de brandweerkazernes in Amsterdam lopen hoog op. Brandweerlieden draaien dubbele diensten en de spanningen onderling zijn te snijden....

De wilde staking in Amsterdam is, als het aan de brandweerlieden ligt, nog lang niet op haar eind. Volgens de acht aanwezige spuitgasten zijn momenteel slechts drie van de twaalf kazernes in de stad bezet. Dat betekent dat de brandveiligheid gevaar loopt, want de uitruktijd loopt al snel veel hoger op dan normaal. ‘We moeten nu vanuit het centrum ook naar Zuidoost en Noord’, zegt hoofd brandwacht Bert van Zaanen.

Het idee om het leger in te zetten vinden de brandweermannen absurd. ‘Die moeten nu in tien minuten leren hoe een spuitwagen werkt, terwijl wij daar drie maanden over hebben gedaan. Bovendien weten ze de weg niet. We praten hier over mensenlevens’, aldus collega Ricardo Vin. De actievoerders geven toe dat die verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid wel een groot dilemma voor ze is. ‘Wij willen dit eigenlijk helemaal niet. We willen gewoon ons werk doen, mensenlevens redden. Maar het is de gemeente die haar verantwoordelijkheid niet neemt’, stelt Van Zaanen.

De brandweerlieden voelen zich verraden door de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Het hele korps is naar de klote, we hebben nergens meer vertrouwen in. Iedereen is gefrustreerd. Dank u wel meneer Cohen’, roept brandweerman Arie Verwoert woedend.

Meer over