`We gaan dit op steeds grotere schaal zien¿

Yvonne Doorduyn

AMSTERDAM - Chinezen, Italianen en Fransen vechten om het hardst om de Nederlandse kabelaar Draka.


De overname door het Italiaanse Prysmian was zo goed als rond. De bedrijven kennen elkaar door en door; volgens Draka was het de best denkbare deal. Waarom dan toch heroverwegen?


Op de dag van de persconferentie kondigde het Chinese Xinmao een bod aan van 20,50 euro per aandeel, maar liefst 19 procent hoger dan dat van Prysmian. Grootaandeelhouder Flint Beheer, de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, had afgesproken alleen open te staan voor nieuwe biedingen als ze minstens 15 procent meer zouden opleveren. Dat is het geval.


Waar haalt het relatief kleine Xinmao 1 miljard euro aan contanten vandaan?


Xinmao is vergeleken bij Prysmian en het Franse Nexans zeer klein. Het is een divers bedrijf dat vooral hightechparken exploiteert. Dat het met een beurswaarde van 300 miljoen euro toch 1 miljard aan contanten op tafel kan leggen, is te danken aan de stadregio Tianjin en de Chinese staatsbank Minsheng. 'Voor de Chinezen is de keuze simpel', verklaart analist Martijn den Blijker van SNS Securities. 'Ze kunnen zelf van de grond af een wereldspeler opbouwen of ze kunnen de technologie en productiemiddelen opkopen. Xinmao koopt met Draka in een keer een toptienspeler op de wereldmarkt.'


Wat is het verschil voor de werknemers van Draka?


Volgens FNV Bondgenoten is Xinmao een betere keuze omdat de Chinezen nog geen productiefaciliteiten in Europa hebben. Oftewel: er valt niets samen te voegen of in te krimpen, en de werkgelegenheid van de negenhonderd Nederlandse Draka-werknemers blijft behouden. Xinmao belooft bovendien 'binnen afzienbare tijd een solide basis' in Nederland te houden. Prysmian daarentegen kondigt een 'rationalisatie' van de productie aan, wat volgens Den Blijker letterlijk te vertalen is in het sluiten van fabrieken. Het is echter een overweging op de korte termijn. Den Blijker: 'In de samenvoeging met Prysmian wordt Draka wereldmarktleider. Dat kan op lange termijn een veiliger keuze zijn.'


Moet Europa bang zijn voor de Chinezen?


Volgens Haico Ebbers, voorzitter van het Europa China Instituut op Nyenrode, is een Chinese overname niet op voorhand nadelig. 'We gaan dit de komende jaren op steeds grotere schaal zien. De Chinezen zwemmen in het geld. Als ze een goed plan hebben, kan Draka er sterker uitkomen.' Is het plan niet goed en 'vliegt research and development het land uit', zoals Ebbers het zegt, dan is Draka slecht af. 'Maar er is geen enkel bewijs dat Chinezen eerder uit Nederland vertrekken dan Italianen', zegt Ebbers.


Meer over