Waterstand zal ook in Nederland stijgen door zware regenval Midden-Europa

De stijgende waterstand als gevolg van de zware regenval in Duitsland en Midden-Europa, zal de komende week ook op een aantal plekken in Nederland hinder veroorzaken.

Redactie
Grote delen van Duitsland staan onder water Beeld reuters
Grote delen van Duitsland staan onder waterBeeld reuters

Grote delen van Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland worden sinds donderdag geteisterd door overstromingen als gevolg van zware regenval. De watersnood heeft vermoedelijk aan vijf mensen het leven gekost.

Vooral de Beierse stad Passau, 440 kilometer ten zuiden van Berlijn, lijdt onder de wateroverlast. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft daarom federale steun toegezegd voor de getroffen gebieden en maandag zijn Duitse militairen naar de gebieden gestuurd die in ernstige mate te kampen hebben met hoogwater. Samen met vrijwilligers en andere betrokkenen proberen soldaten het water met behulp van onder meer zandzakken in te dammen.

In het Tsjechische Trebenice kwam een vrouw om het leven toen een vakantiehuisje door het wassende water instortte. Er worden nog zeker drie mensen vermist. In Duitsland zijn mogelijk vier doden gevallen door de wateroverlast. Het is sinds 50 jaar is niet meer zo nat geweest in Duitsland. Het waterpeil is er maandag hoger dan het laatste record dat uit 1954 stamt.

In het historische centrum van Praag worden maandag maatregelen genomen tegen de dreigende overstromingen. Zo is de metro op last van de overheid gesloten. Vrijwilligers stapelen zandzakken en militairen zetten speciale metalen hekken neer. De eeuwenoude Karelsbrug, favoriet bij toeristen, is eveneens gesloten en de dierentuin in de hoofdstad is deels ontruimd.
De rivier de Moldau, die dwars door de stad loopt, bereikt naar verwachting maandagmiddag het hoogste punt. Volgens het Tsjechische staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van de rivieren, zal het waterpeil niet het recordniveau van 2002 bereiken.

In het Duitse Dresden stapelen twee mannen zandzakken aan de Elbe Beeld afp
In het Duitse Dresden stapelen twee mannen zandzakken aan de ElbeBeeld afp

Verhoogde waterstand Nederland
In verband met de verhoogde waterstand, geldt er een vaarverbod op meerdere plaatsen in de Rijn. Ook het treinverkeer ondervindt de nodige problemen. Door het hoge water kunnen in de Duitse deelstaat Beieren op een aantal trajecten geen treinen meer rijden, meldde de Duitse spoorwegen maandag.

Ook in Nederland zal het waterpeil stijgen. Maar van echte problemen is nog geen sprake, verzekert Rijkswaterstaat. Door de hevige regenval in het Duitse stroomgebied van de Rijn, stijgt de rivier bij Lobith in de komende dagen van 12,00 naar ongeveer 13,55 meter boven NAP.

Hierdoor zullen de uiterwaarden, de gebieden die ook bedoeld zijn voor opvang het stijgende rivierwater, onderlopen. Pas als het water verder stijgt naar rond de 15,00 meter boven NAP gaan waterbeheerders de dijken extra controleren. Ook heeft Rijkswaterstaat de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend om zoveel mogelijk water af te voeren.

Problemen voor Campinghouders
Dat de uiterwaarden onderlopen is ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. In de gewoonlijk droge zomermaanden zijn ze vaak in gebruik als camping of weiland voor vee. De waterschappen hebben grondeigenaren in het weekeinde gewaarschuwd dat ze de terreinen moeten ontruimen.

Camping De Grote Altena, gelegen in de uiterwaarden aan de rivier de Waal, ontruimt maandag een groot gedeelte van de camping, omdat de Waal deze week buiten de oevers gaat treden. 'Ik heb deze camping al heel lang, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt,' zegt campingeigenaar Wil van Elk, 'En het is nog maar afwachten hoelang de overstroming duurt, want in Zuid-Duitsland en Zwitserland stijgt het water nog en dat moet hier allemaal langs.'

Meer over