Watersnood kwelt festival Luzern

De wateroverlast die delen van Midden-Europa teistert, heeft in Zwitserland gevolgen voor het Festival van Luzern, een van de meest prestigieuze podiumfestivals in Europa....

Het Mariinski-orkest uit St.-Petersburg en zijn dirigent Valeri Gergjevhebben dinsdag om veiligheidsredenen moeten afzien van een optreden in hetKultur- und Kongresszentrum, dat op een nu gedeeltelijk overstroomde oeverstaat van het Vierwoudstedenmeer. Naast de Wiener Philharmoniker enorkesten uit Chicago en New York maakt ook het KoninklijkConcertgebouworkest (KCO) deel uit van het inmiddels gehavende programma.

Het water kwam dinsdagmiddag tot vlak voor de ingang van hetconcertcentrum, reden voor de festivalleiding om behalve het concert vande Petersburgers ook een publieksgesprek met de baritonzanger ThomasQuasthoff af te gelasten. Bekeken wordt nog of het voor vanavond geplanderecital van Quasthoff in het Theater van Luzern door kan gaan.Overstromingen maken delen van de stad moeilijk bereikbaar. Sommige stratenzijn alleen te voet begaanbaar met hulp van plankieren.

De weersomstandigheden doen ook de kaartverkoop stagneren van hetfestival, waar orkesten en dirigenten uit de wereldtop tot half septemberstuivertje wisselen. Het KCO, orchestra in residence in Luzern, staat vanafzondag geprogrammeerd voor drie optredens onder leiding van chefdirigentMariss Jansons. Volgens een woordvoerder van het orkest zijn wijzigingenin het schema nog niet aan de orde, maar wordt met Luzern wel van dag totdag contact gehouden over de omstandigheden. Jansons en het KCO vertrekkenwoensdag naar Oostenrijk voor een optreden in de Salzburger Festspiele, endoen daarna Zwitserland, Duitsland en Engeland aan. Op de programma'sstaan Brahms' Eerste en Mahlers Zesde Symfonie en werken van Debussy,Lutoslawski en Sibelius. Uitvoeringen daarvan werden in het AmsterdamseConcertgebouw de afgelopen dagen luid bejubeld.

Meer over