Waterscheiding tussen sterk en zwak steeds groter

De handbalcompetitie kent een systeem, waarbij de vier beste ploegen zich voor een nacompetitie plaatsen. Reeds na vier wedstrijddagen is duidelijk geworden, dat niet veel teams het niveau van Aalsmeer, Sittardia en E & O kunnen bijbenen; voorlopig komt alleen V & L in aanmerking....

Van onze handbalmedwerker

GELEEN

Het aantal zwakke kandidaten is in vergelijking met vorig seizoen uitgebreid met Blauw Wit en AHF Arhem, terwijl ook Tachos Waalwijk flink aan kwaliteit heeft ingeboet. Arnhem verloor in eigen hal met 28-16 van Sittardia, Blauw Wit boog in Aalsmeer (25-18) en Tachos werd in Emmen verslagen door E & O (26-18).

De nieuwkomers Kolping en Bevo kunnen ook geen potten breken. Het onderlinge duel van zaterdag in Midden-Limburg was gericht op lijfsbehoud en eindigde in een ruime overwinning voor de thuisploeg: 21-12. Bevo zette daarmee zijn eerste stap op weg naar het voorlopige doel: handhaving in de hoogste klasse.

Handbal leeft bij Bevo en er zijn voldoende sponsors, maar het ontbreekt aan voldoende potentieel. Plukken bij andere clubs - zoals Sittardia, V & L en Blauw Wit in het dichtbevolkte Zuid-Limburg doen - is voor Bevo niet haalbaar. Men recruteert de toppers uit de eigen jeugdopleiding, hetgeen terug te vinden is in de gemiddelde leeftijd van het eerste team: 24 jaar.

Bij de vrouwen haalde Swift Roermond een monsteroverwinning op de voormalige concurrent Hellas Den Haag: 35-13. Alleen Volewijckers uit Amsterdam-Noord lijkt in staat een incidenteel succesje tegen de Roermondse profs te kunnen boeken. Volewijckers zelf behaalde een relatief zwakke 24-18 overwinning op UDSV.

Stand hoofdklasse mannen: Aalsmeer 4-8, E & O 4-8, V & L 4-6, Sittardia 4-6, ESCA 4-4, Tachos 4-2, Kolping 4-2, Blauw Wit 4-2, Bevo 4-2, Arnhem 4-0.

Stand hoofdklasse vrouwen: Swift Roermond 4-8, Volewijckers 3-6, Ankora 4-6, E & O 4-6, Westland 4-4, V & L 3-2, UDSV 4-2, Hellas 4-2, SEW 4-2, PSV 4-0.

Meer over