Waterpolosters werken aan zelfvertrouwen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

GOUDA - De Nederlandse waterpolosters speelden de laatste week elke dag een wedstrijd. Eerst waren er oefenpotjes in het trainingsbad, tegen Canada en olympisch kampioen Verenigde Staten. En in het weekeinde drie duels om de Dutch Waterpolo Trophy, met volksliederen vooraf.

In voorbereiding op het WK, dat zondag in Barcelona begint met een wedstrijd tegen Spanje, bouwden de waterpolosters zelfvertrouwen op. In Gouda won de ploeg van de Italiaanse bondscoach Mauro Maugeri vrijdag van wereldkampioen Griekenland (11-9). Een dag later ging olympisch kampioen VS eraan (14-13). En op zondag was er de derde zege, nu op de grote vrouwen van Canada (17-14).

Inspanningsfysioloog Jos Geijsel was zaterdag aanwezig om te kijken hoe het met zijn vrouwen gaat. Hij was er in aanloop naar de Olympische Spelen van Peking (2008) ook bij. Destijds kreeg Geijsel toenmalig bondscoach Robin van Galen zover om in de week voor het olympische toernooi een serie oefenwedstrijden te spelen tegen de VS, later de tegenstander in de finale.

Geijsel - ooit werkzaam bij het Champions League winnende Ajax van Louis van Gaal - moest daarvoor behoorlijk inpraten op Van Galen. In de zwemwereld, waartoe ook het waterpolo behoort, is 'tapering off' gewoon. Iedereen neemt relatieve rust op weg naar een piek in het toernooi. 'Ik wilde juist 'tapering on' invoeren', aldus Geijsel zaterdag in het Groenhovenbad van Gouda. 'De speelsters moesten in de laatste dagen voor het toernooi juist extra fel worden. Onderlinge potjes zijn leuk, maar onvergelijkbaar met het echte werk. Ik kreeg na twee dagen een bericht van Yasemin Smit, de aanvoerster. Zij liet me weten dat oefenen tegen de VS iets anders is dan tegen het tweede team. Speelsters zijn dan geneigd elkaar te sparen.'

Geijsel moest op Maugeri inpraten om hem tot dezelfde inzichten te laten komen als destijds Van Galen. Maar een Italiaan overtuigen is wat anders dan een Nederlander deelgenoot maken van je inzichten, zo werd in Gouda tussen de regels door duidelijk.

Maugeri kreeg na 2008 de opdracht de olympisch kampioen naar nieuwe hoogtepunten te voeren. Hij is een emotionele man met een scherp tactisch inzicht, maar faalde op een groot moment in zijn loopbaan: titelverdediger Nederland was in april 2012 niet in staat zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen.

Arbitrage

In Triëst ging het vorig jaar mis. Zaterdag, na de overwinning op de VS, vertelde Maugeri nog eens over die ene beslissende dag dat zijn ploeg verloor van Italië, vooral door de eenzijdig gerichte arbitrage. 'Wij kregen elf uitsluitingen, zij drie', was zijn verklaring voor de nederlaag (6-7). Zijn commentaar van toen: 'In Italië van Italië winnen is onmogelijk.'

De bondscoach verklaarde in Gouda dat hij de dvd van die vrijdagavond in april 2012 nooit heeft kunnen terugkijken. Het onrecht was hem een gruwel geweest. 'Kijk er de statistieken op na en je zult zien dat Italië en Griekenland in dat soort wedstrijden altijd in het voordeel zijn.'

Nederland was gepiepeld, niet alleen in 'p'tjes', de persoonlijke fouten waarna de tegenstander 30 seconden in overtal kan aanvallen. Er was meer, aldus de coach die een contractverlenging kreeg.

'Tot twee maanden voor het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst zouden de nummers één van de twee poules zich direct voor de Spelen plaatsen. Dat werd veranderd. Daardoor moesten wij als nummer één tegen de nummer vier uit de andere poule, Italië.'

Daarom staat het WK van Barcelona staat daarom in het teken van de revanche. Nederland telt nog vier speelsters van Peking 2008: Smit, Iefke van Belkum, Biurakn Hakhverdian en Ilse van der Meijden. Zij weten wat het is om te winnen van een grote ploeg.

De waterpolosters deden dat zaterdag in een splinternieuw polobad dat met een beetje creativiteit de naam had gedragen van de beste speelster uit de Nederlandse waterpologeschiedenis: Daniëlle de Bruijn, nota bene een schutter met Goudse wortels.

undefined

Meer over