Waterpolosters na stunt dicht bij medaille

Overzicht..

Van onze sportredactie

amsterdam De afmattende partij van de Nederlandse waterpolosters had ook hun coach niet onberoerd gelaten. ‘Man, mijn hart’, verzuchtte bondscoach Robin van Galen nadat zijn team de olympische titelhouder Italië toch nog op de knieën had gekregen en de halve finales waren bereikt.

De stand na de reguliere speeltijd was 8-8. Nederland verdiende te winnen, bijvoorbeeld omdat de ploeg vaker op doel schoot. Het team stond ook lange tijd voor, maar de gelouterde Italiaansen lieten zich niet van de wijs brengen en trokken de stand in de slotfase gelijk. In twee verlengingen van drie minuten werd niet gescoord, waardoor strafworpen de beslissing moesten brengen.

Daarin toonde Nederland zich mentaal het sterkst door niet te missen. Keepster Ilse van der Meijden stopte de eerste Italiaanse bal.

‘Onbeschrijfelijk. Deze jonge groep heeft nog nooit om de grote prijzen gestreden. Mentaal hebben we een knappe prestatie neergezet’, zei Danielle de Bruijn na de stunt, met een halve finale tegen Hongarije als gevolg. Acht jaar na dato krijgt ze met haar team een laatste gelegenheid de gemiste medaille van Sydney goed te maken. Ze stopt na de Spelen.

Schuil en Nummerdor ronde verder

Schuil en Nummerdor ronde verder
De beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben zich overtuigend gekwalificeerd voor de kwartfinales. Ze versloegen het Australische duo Schacht/Slack met 2-0. De setstanden waren 21-16 en 21-14.

Schuil en Nummerdor ronde verder
Een historisch uitzicht lonkt voor het tweetal dat nog geen nederlaag hoefde te incasseren. De kans is groot dat een Nederlands beachvolleybalteam voor het eerst om de olympische medailles gaat spelen. Nummerdor en Schuil schreven al historie door als eerste Nederlanders een olympisch duel in het zand winnend af te sluiten.

Schuil en Nummerdor ronde verder
De uit Brazilië afkomstige Georgiërs Terceiro en Gomes, beter bekend als Geor en Gia, zijn de tegenstanders in de kwartfinale. Schuil en Nummerdor beklaagden zich niet over de opponent in de wedstrijd die vanochtend vroeg (Nederlandse tijd) wordt afgewerkt. ‘Het heeft ons niet tegengezeten in de loting’, zei Schuil. De Amerikaanse wereldkampioenen Rogers en Dalhausser treffen ze niet eerder dan in de halve finale.

Eerste punten én zege honkballers

Eerste punten én zege honkballers
Na drie nederlagen viel er voor de honkballers van Robert Eenhoorn eindelijk een succesje te noteren. Het spel in de wedstrijd tegen China, die met 6-4 werd gewonnen, was bij vlagen opbeurend.

Eerste punten én zege honkballers
Sharnol Adriana maakte in de vierde inning het eerste punt voor Nederland op het olympische toernooi. Met zijn homerun trok hij de stand gelijk: 1-1. Sidney de Jong bracht in de vijfde Nederlandse slagbeurt zichzelf en twee teamgenoten over de thuisplaat dankzij een klap over de hekken. Duursma had daarvoor al gescoord, Engelhardt maakte het zesde punt.

Eerste punten én zege honkballers
Spannend werd het in de slotfase. China had bij een stand van 6-4 alle honken bezet en één homerun scheidde de thuisploeg van de zege. Maar een vergeslagen bal viel in een Nederlandse handschoen, waardoor de Europees kampioen nog een kleine kans heeft om de halve finales te bereiken.

Softbalsters uitgeschakeld

Softbalsters uitgeschakeld
De Nederlandse softbalsters namen in stijl afscheid van de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Liz Kelly verloor ook de zesde wedstrijd in Peking. Het optreden tegen Australië werd een oorwassing.

Softbalsters uitgeschakeld
Acht punten moesten er worden geïncasseerd, niets stelde Nederland er tegenover. De halve finales zijn buiten bereik van de nummer laatst van de poule, die vandaag nog tegen Taiwan speelt.

Meer over