Waterpistolengekletter

Hoewel de lente voor de deur staat, moet studerend Nederland nog even wachten met het opbergen van de regenkleding. Nietsvermoedende collegegangers zouden wel eens nat kunnen worden als hun medestudenten elkaar overhoop schieten....

De watershooters zijn deelnemers van het landelijk waterpistolen-spel Gotcha!, dat in april in twaalf studentensteden van start gaat. Deelnemers krijgen een naam, een foto en de studierichting van een ander. Op grond daarvan moeten ze hun slachtoffer opsporen, achtervolgen en hen op het juiste moment met een fatale dosis water uit het spel schieten.

Het wordt nog spannender. Terwijl iedereen zijn slachtoffer probeert te traceren, is zijn eigen foto met gegevens in het bezit van een andere killer. Schoten of beschoten worden, dat is dus de kwestie.

Initiatiefnemer Pepijn Nicolas, zesdejaars student sociale economie in Utrecht, benadrukt dat het om een spel gaat. En elk spel heeft zijn regels. Nicolas: 'Als iedereen genoeg gezond verstand zou hebben, ontstaan er geen gevaarlijke situaties. Maar ja. Je moet er niet aan denken dat iemand op het perron een waterstraal probeert te ontwijken en voor een rijdende trein duikt. Of iemand anders eronder duwt.' Dus zijn perrons verboden terrein.

'Ook college- en computerzalen zijn tot neutraal terrein verklaard. In het verleden zijn hoorcolleges wel eens ontaard in complete shoot-outs. Schieten vanuit een auto en dan hard wegrijden mag niet, het verkeer is geen speelterrein.'

'Er zullen vast valsspelers tussen zitten die, wanneer ze beschoten zijn, terugschieten en de overwinning claimen.' En dan? 'Als twee mensen blijven volhouden de eerste te zijn, houden we een duel.'

Nicolas verwacht dat vijf- tot tienduizend jongeren zich zullen overgeven aan hun meest kinderlijke gevoelens. Elke stad levert een winnaar.

In de finale worden de waterpistolen ingewisseld voor exemplaren die met laser of verf schieten. 'Een prijs op zichzelf', volgens de Gotcha!-folder, 'je meten met de besten uit het hele land'.

Nicolas waarschuwt voor overactieve medebewoners die hun waterschietende huisgenoot te hulp komen. Tot de finale is het dus oppassen geblazen voor gewapende studenten.

Matthijs Dierckx

Meer over