Waterpeil in Midden-Europa verder omlaag

Het hoge waterpeil in de Donau heeft vrijdag niet voor nieuwe problemen gezorgd. Bij Beierse steden als Regensburg en Kelheim begint het water inmiddels weer te zakken....

ANP

Hulpdiensten waren desondanks de hele dag in touw. Ook in andere hoogwatergebieden in en rond de Alpen is de situatie verder verbeterd.

In Kelheim, waar de situatie donderdag kritiek was, heeft een met zandzakken versterkte dam het gehouden. Daardoor lijkt onder meer het beroemde klooster Weltenburg gespaard te blijven van wateroverlast. Toch blijft de situatie op veel plaatsen langs de Donau zorgwekkend, meldden de Duitse autoriteiten.

Nieuwe regenval zorgde in de hoogwatergebieden in Zwitserland niet voor nieuwe problemen. De autoriteiten spreken echter nog niet van een genormaliseerde situatie.

Honderden mensen kunnen nog niet terug naar huis en talrijke gebouwen zitten nog zonder stroom. Het leger moet verlaten dorpen beschermen tegen plunderaars. Wrakhout zorgt ervoor dat in sommige meertjes en rivieren het waterpeil lokaal stijgt.

Aan de Duitse oever van het Bodenmeer werd vrijdag het lichaam gevonden van een 72-jarige Zwitserse die sinds dinsdag werd vermist. In totaal eisten de overstromingen in Zwitserland zes mensenlevens. Oostenrijk heeft vier slachtoffers te betreuren, Duitsland een.

In Roemenië, dat al sinds april vrijwel onophoudelijk wordt geteisterd door hevig noodweer en overstromingen, is het dodental verder opgelopen. Alleen al de afgelopen twee weken kwamen minstens 33 Roemenen om. Omdat nog tientallen mensen als vermist te boek staan, vrezen de autoriteiten dat het aantal doden nog verder zal stijgen.

Meer over