Waternet onder verscherpt toezicht om gebrekkige digitale beveiliging

De Inspectie Leefomgeving en Transport plaatst Waternet onder verscherpt toezicht. Volgens de inspectie loopt het waterbedrijf in Amsterdam een verhoogd risico op een digitaal incident waardoor de kwaliteit of de continuïteit van het drinkwater in gevaar zou kunnen komen.

Waternet bedient bruggen en sluizen in Amsterdam op afstand, maar heeft volgens de inspectie geen meldingsprocedure voor ict-incidenten. Beeld Katja Poelwijk
Waternet bedient bruggen en sluizen in Amsterdam op afstand, maar heeft volgens de inspectie geen meldingsprocedure voor ict-incidenten.Beeld Katja Poelwijk

De inspectie stelt dat er geen acute dreiging is, maar maakt zich wel zorgen over de gebrekkige digitale beveiliging bij Waternet. Het waterbedrijf heeft volgens de inspectie ‘zowel op bestuurlijk als organisatorisch niveau onvoldoende grip’ op de eigen cybersecurity. Ook ontbreekt het aan een meldingsprocedure voor ict-incidenten.

De inspectie deed onderzoek naar aanleiding van een publicatie van het journalistieke platform Follow the Money afgelopen september. Daarin stond onder meer dat Waternet werkt op computers die zo oud zijn dat ze niet meer onderhouden kunnen worden (en dus ook niet goed beveiligd). Ook zou de bedrijfsleiding waarschuwingen over de onveilige digitale omgeving hebben genegeerd.

Volgens de inspectie heeft Waternet inmiddels enkele verbeteringen doorgevoerd, maar is verscherpt toezicht nodig ‘tot het moment dat er weer sprake is van vertrouwen’ dat het bedrijf de boel op orde heeft.