Water en wiskunde

Lang geleden jaren vijftig van de vorige eeuw had je het Utrechts Studenten Cabaret, aangevoerd door de domineeszoon Johan Noordmans, die het later zelf ook is geworden, ofschoon hij behoorlijk stotterde....

Jan Blokker

Maar ik kan me niet herinneren dat z'n conferenciersgrappen daar ooit onder hebben geleden.Eentje heb ik altijd onthouden.

De sergeant-majoor-instructeur betreedt het leslokaal, en zegt: 'Om te beginnen een correctie. Vorige week hebben we moeten onthouden dat water kookt bij 90 graden. Herstel. Het juiste antwoord luidt: water kookt bij 100 graden. Een rechte hoek is 90 graden.'

De inflatie in de kleinkunstindustrie zou pas veel later toeslaan.

Gisteren moest ik er weer even aan denken, bij het bericht dat minister Van der Hoeven van Onderwijs dankbaar gebruik zal maken van defensiepersoneel dat door minister Kamp is ontslagen.

Ik neem aan dat dat in het kader van de geheel vernieuwde kenniseconomie is uitgedokterd op het door de premier voorgezeten innovatieplatform waar ik me altijd een ter hoogte van Doggersbank in de Noordzee gelegen booreiland bij voorstel.

Water kookt bij 90 graden.

De cheffin van het steeds volmaakter onderwijs liet weten dat zij voor de afgevloeide manschappen vooral kansen ziet als klasse-assistent of instructeur in het vmbo en mbo.

Misschien strekt dat ouders tot troost die er altijd van hebben gedroomd dat hun arme schapen van kinderen in het gunstige Nederlandse kennisklimaat nog eens hoog zouden worden opgestoten in de vaart der volkeren.

De instructeur in het vmbo staat tenslotte niet voor de klas, hij patrouilleert als een soort blokoudste op het plein en door de gangen.

Maar, schijnt de devote Maria in haar brief aan de Tweede Kamer te hebben geschreven:

'Na extra opleiding zouden de nieuwe medewerkers ook als docent ingezet kunnen worden.'

Herstel. Water kookt bij 100 graden. Een rechte hoek is 90 graden.

Wie dacht dat alleen sociaal-democratische bewindslieden als Van Kemenade, Ritzen, Netelenbos en Adelmund een ramp waren geweest voor het onderwijs, zou zich ook op dat punt wel eens kunnen verkijken op de daadkracht van het kabinet-Balkenende.

Neem anders Brinkhorst, die mede namens de kleine handjeklappers van D66 eiste dat zijn economie vooral kenniseconomie zou zijn, anders zou hij nooit minister willen worden.

Maar waar hoor je nu de Koninklijke Notari Beroepsorganisatie (KNB) over klagen? Over het feit dat Brinkhorst op het gemonopoliseerde terrein van haar leden ook concurrentie van advocaten wil toelaten.

Dan is het toch nogal wiedes dat het ooit zo notabele beroep dreigt te verloederen omdat de beoefenaren alleen via dubieuze deals met vastgoedvolk (zolang dat mekaar nog niet helemaal heeft uitgemoord) hun gezinnen voor de bedelstaf kunnen bewaren?

Op zichzelf is het natuurlijk een mirakel dat het vak nog altijd bestaat. Historisch is de notaris zoals bekend begonnen als de enige in het dorp die het alfabet kende, dus die onmisbaar was voor analfabeten die teen huis of een vrouw wilden kopen.

Maar sinds bijna iedere Nederlander, ondanks het kreupele onderwijs, een beetje heeft leren lezen en schrijven, is het ambt even overbodig geworden als het werk van iemand die ooit met een rode vlag voor de stoomlocomotief moest uit lopen om de overige verkeersdeelnemers te waarschuwen. En die hebben toch ook allang geen koninklijk goedgekeurde bond meer, en geen eigen kantoor met secretaresses en kandidaat-vlaggenlopers?

Armoede in het land, daar komt het op neer.

'Koop Nederlandse waar, dan helpen we elkaar', zoals het oude Hollandse crisisrijmpje ging. Zo moeten Van der Hoeven en Kamp als leden van een verpauperd gezin mekaars jurken en overhemden afdragen om de eindjes aan elkaar te knopen. Tot Brinkhorst misschien nog verlichting kan brengen met een paar notarissen als zijinstromers in Irak.

Zuinigheid met vlijt. Als het water kookt bij 90 graden en de rechte hoek wordt 100, hebben we weer een hoop bespaard.

Meer over