Wat zijn dit voor vragen?

Een app laat zien wat je gemeen hebt met de rest van de mensheid.

PETER VAN AMMELROOY

The human face of big data

Against All Odds; 7,3 megabyte; gratis app

Altijd al benieuwd geweest of er op deze aarde een dubbelganger van je rondloopt? Dat valt uit te zoeken met de app The Human Face of Big Data (gratis voor iPhone en Android-mobieltjes).

De app brengt met behulp van vijftig, soms zeer impertinente, vragen iemands voorkeuren, smaken en antipathieën in kaart. De verzamelde gegevens van inmiddels enkele tienduizenden wereldburgers kunnen worden gebruikt om patronen per streek, land of regio te ontdekken. Zo gelooft een kwart van de Britten dat ze na hun dood in de hemel zullen terechtkomen, terwijl die gedachte in de Verenigde Staten bijna de helft van de mensen op de been houdt.

Naast voor de hand liggende feiten als leeftijd, geslacht en religieuze overtuiging wil The Human Face of Big Data bijvoorbeeld ook weten of je ouders er een strikte opvoeding op na hielden en of je buitenechtelijke escapades kunt billijken. Op elke beantwoorde vraag volgt meteen de mondiale uitslag. In een later stadium moeten deelnemers kunnen bekijken hoe de meningen tussen vrouwen en mannen verdeeld zijn, per leeftijdsgroep of land van herkomst.

The Human Face of Big Data is een initiatief van de Amerikaanse fotograaf Rick Smolan, die al eerder aan de wieg stond van mondiale multimediaprojecten. Zo schiep hij al in 1996 een digitale tijdcapsule over het leven online in één dag waarvoor fotografen, redacteuren, ontwerpers en programmeurs de bouwstenen aandroegen.

Wie alle vijftig vragen naar eerlijkheid beantwoordt, krijgt uiteindelijk zijn digitale dubbelganger te zien. Iemand die ook heel strenge ouders had en er geen been in ziet om zijn echtgenoot (echtgenote) te beduvelen.

undefined

Meer over