NIEUWS

Wat willen kinderen weten van Rutte en De Jonge? Wanneer ze weer op schoolreisje mogen

Dertig persconferenties hield premier Rutte in minder dan een jaar tijd al over corona, minister Hugo de Jonge 27. Maar eentje voor kinderen, dat was nieuw. Zonder moeite en met veel plezier werkten de twee zich door de kinderpersconferentie van het Jeugdjournaal. Totdat die vraag kwam over de onderwijsachterstanden.

Rutte begon de kinderpersconferentie door kinderen in heel Nederland ‘recht uit het hart’ te bedanken. ‘Jullie zijn een voorbeeld voor volwassenen.’ Beeld ANP
Rutte begon de kinderpersconferentie door kinderen in heel Nederland ‘recht uit het hart’ te bedanken. ‘Jullie zijn een voorbeeld voor volwassenen.’Beeld ANP

De ogen van Hugo de Jonge glunderen dinsdagavond op een manier die in de perszaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet eerder te zien was. ‘Een keer stonden we in het halletje te wachten om hier naar binnen te gaan, en toen we naar binnen moesten, zat de deur op slot’, vertelt hij als Rosalie, een van de jeugdige vragenstellers, wil weten of hij weleens blunders maakt. ‘En een keer met Jaap van Dissel, helemaal aan het begin, mochten we geen handen schudden’, overtoept Rutte. ‘En ik sloot af door zijn hand te schudden. Dat was zo’n klunzige actie!’

Een persconferentie van het Jeugdjournaal is kinderspel, zou je zeggen. Maar juist voor politici kan een jong publiek ingewikkeld zijn. Marga van Praag liet toenmalig premier Lubbers voor het Jeugdjournaal eens dertien keer zijn antwoord overdoen vanwege wollig taalgebruik. ‘Als de scholen niet open kunnen dan zal de huidige situatie worden gecontinueerd’, zei minister Slob van Onderwijs een paar weken geleden nog plechtig in een item van het Jeugdjournaal.

Maar Rutte en vooral De Jonge, voormalig basisschoolleraar, passen zich moeiteloos aan. Breed glimlachend komen ze het perszaaltje binnen. ‘Ontzettend leuk, dit hadden we veel eerder moeten doen’, roept Rutte meteen tegen de acht aanwezige kinderen. En dat klinkt gemeend. Want hoewel het natuurlijk geen officieel campagne-evenement is, zullen Rutte en De Jonge bij de meekijkende ouders goede sier hebben gemaakt.

Schoolreisje

Vragen als ‘maken jullie veel ruzie?’ en ‘hebben jullie sinds corona nog nieuwe hobby’s’?’ lenen zich daar ook prima voor. Rutte is meer gaan wandelen en lezen, De Jonge lacht dat hij minder vrije tijd heeft dan Rutte. Een groter contrast met de laatste grote-mensen-persconferentie, waarop De Jonge korzelig mompelde dat hij hoopte dat het vaccin ook zou helpen tegen alle negativiteit, bestaat haast niet.

Niet dat de kinderen het niet over de inhoud willen hebben. Ze willen weten wanneer ze weer mogen voetballen op zaterdag. Waarom de middelbare scholen niet eerder open mochten. Of ze nog op schoolreisje kunnen. Waarom ze in groep 8 opeens een mondkapje op moeten.

En meer dan bij alle andere persconferenties staat onderwijs centraal. Imrane, in de zaal, wil weten of de eindtoets in groep 8 doorgaat.

Rutte: ‘Ja.’

Imrane: ‘Oké, dankjewel.’

Het perspectief waar Nederland al maanden naar snakt, weten de kinderen wel te krijgen. ‘Beloof me dat je me er nooit aan zal houden, maar ik denk dat we tegen de zomer zo veel mensen hebben gevaccineerd, dat het weer normaal wordt’, zegt De Jonge als Joris vraagt wanneer alles weer zoals vroeger wordt. ‘Heb je er zin in? Ja? Dat kan ik me zo goed voorstellen.’

Alleen als Khadija vraagt of er plannen zijn om de onderwijsachterstanden in te lopen, krijgt Rutte het moeilijk. ‘Dat is een hele goede vraag. Ik denk dat er een goed plan komt om te zorgen dat jullie zo goed mogelijk worden meegesleurd naar de eindstreep.’ Maar wat er dan precies gedaan gaat worden, blijft onduidelijk. ‘Dus dat is een hele goede vraag van jou!’, sluit Rutte af.