Overzicht

Wat we weten over de verdachten van de aanslag op Peter R. de Vries

De twee verdachten die gearresteerd zijn in verband met de aanslag op Peter R. de Vries, zijn de 35-jarige Kamil E. en de 21-jarige Delano G. Dat melden meerdere media.

Mensen laten bloemen, kaarsjes en steunbetuigingen aan Peter R. de Vries achter in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Mensen laten bloemen, kaarsjes en steunbetuigingen aan Peter R. de Vries achter in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

Dinsdagavond werd op de A4, bij de afrit naar Leidschendam, een zilvergrijze Renault door de politie staande gehouden. De inzittenden waren de twee mannen die nog steeds verdacht worden van het neerschieten van De Vries. Een derde man, een 18-jarige Amsterdammer die in de hoofdstad werd aangehouden, is reeds vrijgelaten en geen verdachte meer in het onderzoek van de politie.

Onder meer De Telegraaf en het AD/De Gelderlander melden dat de vastzittende verdachten Kamil E. en Delano G. zijn. De 35-jarige Kamil E. werd volgens zijn Poolse profielwebsite geboren te in het Poolse Katowice. Eerder woonde hij in Düren in Noordrein-Westfalen. In zijn huidige woning in het Gelderse dorpje Maurik woonde hij pas een paar maanden, met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Zijn vrouw is hoogzwanger van een derde. De woning, waar ook de eenmanszaak van E. in montagetechniek ingeschreven staat, werd dinsdagnacht doorzocht door de politie. Onder meer zijn auto werd meegenomen.

Vuurwapen

Vorige week donderdag werd E. ook al gearresteerd. In het nabijgelegen Tiel zou hij gedreigd hebben met een vuurwapen. Afgelopen weekend werd hij vrijgelaten. De Poolse nieuwszender TVN24 meldde woensdagavond dat E. ook in Polen door de politie werd gezocht voor diefstallen en overvallen.

Volgens De Telegraaf en het AD/de Gelderlander was Kamil E. na de aanslag op De Vries de bestuurder van de vluchtauto. Dat melden zij op basis van politiebronnen. De schutter zou de 21-jarige Rotterdammer Delano G. zijn. Het huis dat dinsdagnacht in Rotterdam werd doorzocht, zou zijn woning zijn geweest. Daarnaast werd een woning in Tiel doorzocht, dat zijn tweede huis zou zijn.

Op zijn adres in Tiel staat ook een muzieklabel gevestigd. G. bracht in 2019 zelf een nummer uit. Volgens De Telegraaf is hij eerder met de politie in aanraking gekomen.

Meer over