Wat was het mooiste Nederlandse boekomslag van 2014?

Non-fictie maakt weinig kans op de prijs voor het beste omslag van 2014.

Erik van den Berg

Wat was het mooiste Nederlandse boekomslag van 2014? Vijftien ontwerpen dingen mee naar die titel, in de jaarlijks door Libris georganiseerde wedstrijd. De uitslag is aan de lezer, die tot 5 januari kon kiezen uit de door de leden van de boekhandelketen samengestelde groslijst.

Die procedure brengt met zich mee dat esthetische motieven niet per se de doorslag geven in de uitverkiezing. Boekhandelaren kijken niet alleen naar wat mooi is, maar ook naar wat het goed doet bij de kassa. Voor de uitslagen van de voorgaande jaren (Stoner, Congo) hoeft evenwel niemand zich te schamen, en voor de fijnproevers is er later dit jaar de selectie van de Best Verzorgde Boeken - voor de 56ste keer samengesteld door een vakjury en bekroond met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Kanshebbers voor de Libris-prijs 2014 zijn vooral romans. Afgezien van twee kookboeken (Yotam Ottolenghi's Plenty More, Yvette van Bovens Home Baked) biedt de longlist louter fictie.

Gaat de prijs naar een omslag met fotografie, zoals Thé Lau's Juliette - een liefde in snapshots (ontwerp Dog and Pony, met zwart-witportret van Eva Besnyö uit 1937) of Maxim Leo's DDR-roman Rode liefde (Irwan Droog, foto Klaus Morgenstern)? Of wordt het het jeugdboek Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper, met een getekend ontwerp van Marc Suvaal?

Marry van Baar won al twee maal eerder de prijs, in 2006 en 2014. Ditmaal dingt ze mee met Eleanor Cattons Al wat schittert, waarvan het fraaie omslag (een gezicht in maanfasen) is gebaseerd op dat van de Engelse uitgave.

Origineler is daarom Haruki Murakami's De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren. De ontwerpers van studio Vruchtvlees durfden het zelfs aan de titel op het omslag achterwege te laten. En inderdaad: die brutaal knallende stralenbundel heeft verder niets nodig.

Mooiste Boekomslag 2014
Uitslag 12 januari; libris.nl/mooiste-boekomslag.

null Beeld Roman / Anthos
Beeld Roman / Anthos
null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact
null Beeld Cossee
Beeld Cossee
Meer over