Wat was de rol van twee Nederlandse bedrijven bij bouw controversiële brug naar Krim?

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel gaat onderzoeken welke rol twee Nederlandse bedrijven gespeeld hebben in een controversieel bouwproject van de Russische regering: een brug naar het geannexeerde schiereiland de Krim.

De brug die het geannexeerde schiereiland met het Russische vasteland moet gaan verbinden. Beeld epa
De brug die het geannexeerde schiereiland met het Russische vasteland moet gaan verbinden.Beeld epa

De bedrijven produceerden een krachtige heimachine die volgens dagblad De Gelderlander gebruikt is voor de aanleg van de pijlers van de brug. Dematec Equipment uit Dodewaard bouwde de machine, Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek leverde het belangrijkste onderdeel.

Ploumen vindt dat deelname aan de bouw van de brug gezien kan worden als erkenning van de Krim als Russisch grondgebied. De Nederlandse regering en de Europese Unie beschouwen het schiereiland sinds de verovering door Russische militairen nog altijd als deel van Oekraïne. Ze hebben Ruslands claim op de Krim veroordeeld met sancties.

Eind 2018 moet de brug van 19 kilometer het vasteland van Rusland verbinden met de Krim. In 2019 wordt ze geopend voor spoor. De Russische regering heeft 3 miljard euro uitgetrokken voor de brug 70 procent van het jaarlijkse budget voor verkeer.

Voor Rusland heeft de brug grote symbolische waarde. Ze wordt gepresenteerd als de afronding van 'de hereniging' van de Krim bij 'het moederland'. Bekende Russen, onder wie president Poetin, bezoeken de bouwplaats regelmatig en tv-journaals berichten over vorderingen. Vorige week deden Russische media uitgebreid verslag van de plaatsing van de eerste boog, die gebouwd wordt door het bedrijf van Poetins vriend en oud-judomaat Arkadi Rotenberg.

De directeur van Dematec, producent van de heimachine, ziet er geen probleem in dat Russen straks dankzij Nederlandse techniek ingelijfd gebied kunnen bereiken per auto en trein. 'Volgens EU-sancties mogen we niet op de Krim aan het werk zijn, maar wel in Rusland', zegt directeur Derk van den Heuvel in De Gelderlander. Zijn heimachine werd alleen gebruikt aan de Russische zijde van het water, stelt hij, en niet aan de zijde van de Krim.

Het hele land kijkt naar Poetins megaproject

Waarom Vladimir Poetin zich aan de mythische missie waagt om de Krim met Rusland te verbinden.

De directeur van Bijlaard Hydrauliek zegt dat hij niet wist dat de machine gebruikt zou worden voor president Poetins megaproject.

Uit het onderzoek van minister Ploumen moet blijken of de bedrijven illegaal gehandeld hebben. EU-sancties verbieden bedrijven te investeren in de infrastructuur van de Krim.

Het is niet de eerste keer dat buitenlandse bedrijven in opspraak raken wegens activiteiten op of rondom het schiereiland. In juli werden vier gasturbines van het Duitse Siemens ontdekt op de bouwplaats van een elektriciteitscentrale op de Krim. Rusland wilde die gebruiken om de Krim onafhankelijk te maken van de stroomvoorziening uit Oekraïne de inwoners zitten regelmatig in het donker omdat activisten de leidingen saboteren in Oekraïne. Russisch bedrijven bleken de turbines naar de Krim gebracht te hebben zonder medeweten van Siemens.

Als reactie op het incident breidde de Europese Unie de sancties tegen Rusland uit. De plaatsvervangend minister van Energie staat nu ook op de sanctielijst, evenals drie Russische bedrijven die betrokken waren bij de stiekeme verscheping van de Duitse gasturbines. Siemens legde de verkoop van energieproducten aan Russische staatsbedrijven stil.

De inwoners van de Krim zijn sinds de annexatie geïsoleerd geraakt. Buitenlandse ketens als McDonald's sloten de deuren. Pinnen kan niet meer, want banken, inclusief Russische, doen er geen zaken uit vrees voor sancties.

Een Nederlands bedrijf dat nog wel verdient aan de Krim is Booking.com. Het bedrijf valt niet onder sancties omdat het enkel optreedt als dienst voor reserveringen van hotelgasten. Sinds de annexatie zijn dat vooral Russen.

Meer over