Wat voor moois zit er in het cultuuraanbod?

Wat voor moois zit er in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een film die wat maakt van een weinig origineel gegeven tot een vooruitblik op een fotomanifestatie.

Redactie
null Beeld .
Beeld .

1 Film

Creative Control. Regie Benjamin Dickinson.

In het New York van de nabije toekomst verliest reclamemaker David zijn greep op de werkelijkheid wanneer hij, via zijn augmented reality-bril, het blote evenbeeld schept van een goede vriendin en met die digitale versie vreemd begint te gaan. Mensen die onder invloed van nieuwe media het spoor bijster raken: origineel is de strekking van Creative Control niet, maar regisseur-scenarist-hoofdrolspeler Dickinson koppelt SF, hipster-spot en relatieperikelen zo stijlvol aan elkaar dat je hem dat vergeeft.

Kevin Toma

2 Opera

Wagner: Tristan und Isolde. Regie: Pierre Audi. Solisten, Orchestre National de France o.l.v. Daniele Gatti. Parijs, Théâtre des Champs-Elysées. T/m 24 mei.

De eerste samenwerking tussen Pierre Audi, artistiek leider van De Nationale Opera, en Daniele Gatti, de nieuwe chefdirigent van het Concertgebouworkest, loopt op rolletjes.

In Parijs is hun nieuwe Tristan und Isolde te zien - met het Orchestre National de France, waarvan Gatti nog net chef is. In een decor van zwartwitte vlakken laat hij de overgrote emoties van Tristan en Isolde schitterend uit de hand lopen. Regisseur Audi zet hun verboden liefde neer als een alles verzengend natuurfenomeen.

Biëlla Luttmer

null Beeld Vincent Pontet
Beeld Vincent Pontet

3 Film

Rebels. Regie Kari Anne Moe.

Een stel Noorse schoolverlaters volgt een gedragscursus die hun eigenwaarde én een baan moet opleveren. Regisseur-scenarist Kari Anne Moe volgt de aanvankelijk verveelde, maar langzaam ontdooiende jongeren op de voet, van de intensieve evaluatiegesprekken die ze met hun begeleiders voeren tot meer speelse of intieme momenten. De film spitst zich steeds meer toe op de charismatische maar agressieve Jan Olav; in veel treffende scènes zou je bijna vergeten dat er een camera aanwezig is. KT

4 Dans

Wonderland (familievoorstelling) door Introdans. Tournee t/m 19/6. introdans.nl.

Introdans levert met Wonderland een blijmoedig, oogstrelend programma af, met soms een welkom duister ondertoontje en een vette grap. Opvallend is het inventief gebruik van dans in beperkte ruimtes.

Annette Embrechts

5 Fotografie

Une Femme door Jeroen Robert Kramer. Huis Marseille, Amsterdam. T/m 5 juni.

Met foto's van oude plantenbakken, karmijnrode aarde op straat en de huisraad van een oude Libanees, met straatgeluiden uit Beiroet en met poëtische teksten creëert voormalig oorlogsfotograaf Jeroen Robert Kramer in Huis Marseille een sfeer van melancholie. Hij zoekt troost in de schoonheid van het alledaagse en weet zich daarin gesteund door zijn alter ego, de fictieve Monsieur Khiar, die zijn eigen trauma's heeft opgelopen in de burgeroorlog die Libanon verwoestte.

Arno Haijtema

6 Fotografie Noorderlicht, Museum Belvédère, Heerenveen, 22/5 t/m 3/7.

Fotomanifestatie Noorderlicht, dit jaar voor het eerst in het voorjaar in plaats van de herfst, onderzoekt de sporen die de mensheid nalaat in het landschap. Onder de noemer Arena tonen 21 internationale fotografen zowel de verwoestende invloed van de mens - denk aan smeltende gletsjers door klimaatverandering en aan open mijnbouw - als ook de pogingen die hij onderneemt de natuur te herstellen, zoals Theo Bos laat zien met zijn werk over het duingebied Meijendel. Nog niet gerecenseerd, deze expositie, maar bij voorbaat nieuwsgierig makend. AH

undefined

Theo Bos Meijendel Beeld Theo Bos
Theo Bos MeijendelBeeld Theo Bos
Meer over