Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Terwijl op de Balkan vluchtelingen ophopen bij de grenzen, vloog de door velen van hen verguisde Bashar al-Assad naar zijn collega Vladimir Poetin om te praten over de situatie in Syrië. Dit, het verhaal van een Amerikaans Hitlerdorp, de familie van een bloeddorstige Friese volksheld en héél veel Back to the Future-grapjes vindt u in dit overzicht.

Stan Putman
Amerikaanse leden van de nazipartij marcheren in 1937 door de straten van Yaphan. Beeld Rex Hardy Jr. / The Life Picture Collection / Getty
Amerikaanse leden van de nazipartij marcheren in 1937 door de straten van Yaphan.Beeld Rex Hardy Jr. / The Life Picture Collection / Getty

De ochtend in vogelvlucht

De Syrische president Bashar al-Assad heeft dinsdagavond een bezoek gebracht aan zijn Russische collega Vladimir Poetin in Moskou. Dat meldt een woordvoerder van het Kremlin. Assad is inmiddels weer teruggekeerd naar Damascus.

Op de Balkan hebben Slovenië en Kroatië te kampen met een ophoping van vluchtelingen. De Sloveense regering gaat het leger inzetten om orde te houden. Tien Europese regeringsleiders gaan zondag naar Brussel om te overleggen over de situatie.

Sc Heerenveen heeft woensdag bevestigd dat Foppe de Haan bij de club aan de slag gaat als interim-trainer. Coach Dwight Lodeweges stapte dinsdag op vanwege de tegenvallende resultaten.

Twee Palestijnen zijn dinsdagavond doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever toen ze een groep militairen met messen aanvielen. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.

De 14-jarige Ahmed Mohamed, die vorige maand in Texas werd gearresteerd toen zijn zelfgeknutselde klok op zijn middelbare school werd aangezien voor een bom, verhuist naar Qatar om daar te studeren.

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

In het Amerikaanse Yaphank werden ooit nazizomerkampen gehouden en optochten met Amerikaanse vlaggen en spandoeken met hakenkruizen. Straten waren vernoemd naar Adolf Hitler, Joseph Goebbels en andere leiders uit de tijd van nazi-Duitsland. Die optochten zijn er niet meer en de straten dragen nu andere namen, maar één ding is niet veranderd: wil je er wonen, dan moet je 'van Duitse afkomst' zijn. Een reportage over dit bijna volledig blanke dorp. (+)

Muntstukken verboog hij tussen duim en wijsvinger. Paarden hief hij met gemak boven zijn hoofd. Hij doodde 500 Hollanders, kaapte 28 van hun schepen. De nalatenschap van de Friese volksheld Grutte Pier is er meer een van mythen dan van feiten, maar hij heeft echt bestaan. Menig Fries claimt verwant te zijn aan deze grootse figuur, maar wat is hier van waar? Een organisatie zoekt het nu voor je uit.

Uw trouwe Fikkie, Luna, Spike of Che'naynay is van ver gekomen: uit Mongolië of Nepal. Daar moeten prehistorische jagers zo'n 15 duizend jaar geleden een grijze wolf tot huisdier hebben genomen, waarvan alle nu levende honden afstammen, blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek.

Waar wij voor u dagelijks in ons lunchoverzicht plek inruimen voor het nieuws van de afgelopen ochtend, is de Speld nog beter ingespeeld op uw behoeftes: 'U ging even naar de bijkeuken. Wat gebeurde er in die minuut allemaal in de wereld? Een korte nieuwsupdate.'

Vandaag zijn de allerlaatste 'Drie dwaze dagen' ooit begonnen bij de Bijenkorf. Ouderwetse pannenlappen delven het onderspit in de strijd om de luxe clièntele die het warenhuis wil aantrekken. Aaf Brandt Corstius schreef: 'De Drie Dwaze Dagen zijn voor mij altijd een inspirerend evenement geweest, een belangrijk ritueel in het leven, een markering in de overgang van herfst naar winter, en een familieuitje.' Lees haar column (+).

Grutte Pier Beeld Fries Museum
Grutte PierBeeld Fries Museum

Grabbelton internet, #BTTF-editie

Het internet is gemaakt voor dagen als 21 oktober 2015, u weet wel, de dag waarop Marty McFly in Back to the Future 2 de toekomst aandoet (mocht deze 'u weet wel', geen belletje doen rinkelen, lees dan dit artikel (+)).

De fans die in 1989, of in de talloze herhalingen sinsdien, de film zagen, hebben jarenlang smachtend uitgekeken naar deze 'BTTF-dag'. Vijf jaar geleden werd deze abusievelijk al uitgeroepen door een Britse filmjournalist, die vervolgens de hoon van de extremistische fanschare van BTTF over zich heen kreeg. Bij Buzzfeed doet hij zijn verhaal: 'I'd fucked up. Publicly.'

Het bleef echter niet bij de fout uit 2010. In 2012 werd BTTF-day weer onterecht uitgeroepen. Of zat er toen meer achter? Een reconstructie van de BTTF-hoaxes.

Er valt een hoop te verdienen aan een semi-hippe geekie feestdag als vandaag. Dat ziet de studio van de film ook. Speciaal voor het jubileum is een blu ray-editie uitgebracht van de BTTF-trlogie, die van onze recensent vijf sterren krijgt. In onderstaand filmpje van de officiële Facebookpagina van de filmserie prijst personage Doc Brown de trilogie aan.

Niet alleen de filmstudio zelf, maar ook merken als Nike en Toyota zien de waarde van de fans van BTTF. Zo hint Nike op Twitter op de komst van de zelfstrikkende schoen uit de film (ein-de-lijk!) en komt Toyota met een campagne waarin personages Michael J. Fox en Christopher Lloyd elkaar treffen om de film te bespreken.

Dan willen we u ook de samenzwerings-gekkies niet onthouden. Het is namelijk onomstotelijk bewezen dat Back to the Future een aankondiging van de aanslag op 11 september is, getuige onderstaand filmpje.

Het slotwoord is aan onderstaande twitteraar, die de BTTF-hype nu al zat is. Heb een fijne middag!

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over