Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

21 uur Bob Dylan, Pieter Hilhorst over zijn mislukking als politicus, en een totaal gebrek aan privacy: wie houdt dat vol? Dat en nog veel meer komt voorbij in de middageditie van onze nieuwsgids.

Tim den Besten (L) en Nicolaas Veul (R). Beeld anp
Tim den Besten (L) en Nicolaas Veul (R).Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Isala in Zwolle opent begin volgend jaar als eerste ziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer.

De Roemeense premier Victor Ponta is opgestapt na zware protesten over de fatale brand in een nachtclub.

Het aandeel van de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen ging hard onderuit op de beurs in Frankfurt.

Omstanders hebben gefilmd hoe een jonge vrouw eind oktober in de Afghaanse provincie Ghor werd gestenigd door een groep mannen omdat ze overspel zou hebben gepleegd.

Onze muziekrecensent Gijsbert Kamer luistert vandaag 21 uur muziek van Bob Dylan in één keer achter elkaar. U kunt hem volgen in dit liveblog.

De Roemeense premier Victor Ponta. Beeld afp
De Roemeense premier Victor Ponta.Beeld afp
Bob Dylan (L). Beeld reuters
Bob Dylan (L).Beeld reuters

Voor aan de lunchtafel

Pieter Hilhorst hield het niet lang vol als idealist in de politiek. Met hem als lijsttrekker werd de PvdA voor het eerst sinds de oorlog niet de grootste in Amsterdam. 'Ik wist dat politici ongenadige kritiek krijgen, maar pas toen ik zelf een favoriet haatobject werd van rechtse bloggers, voelde ik hoe de kou dan om je hart slaat', vertelt hij in dit interview met de Volkskrant. (+) Lees ook de column van Sheila Sitalsing: Sympathiek mislukken in de politiek, het is Hilhorst gelukt. (+)

Een vogelbekdiervrije dag, dat zou heel fijn zijn, schrijft Nico Dijkshoorn in zijn column. (+) 'Geen foto's van vogelbekdieren in de krant of op welke andere plek dan ook. Het vogelbekdier heeft een eendenbek. Het is een knaagdier, verkleed als eend. Ik kan daar razend om worden. Je bent OF een bever OF een eend. Het vogelbekdier ziet eruit als een bever die verkleed naar een feestje gaat. Daar zou ik graag één dag in het jaar van verlost zijn.'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Een vogelbekdier. Beeld afp
Een vogelbekdier.Beeld afp

Een livestream van hun leven, ongecensureerd, drie weken lang, dat was het idee achter Super Stream Me van Nicolaas Veul en Tim den Besten. Ze hielden het niet vol. Wat hadden de twee al kunnen leren uit eerdere experimenten, uit fictie of werkelijkheid, over een totaal gebrek aan privacy? (+)

De 600 meter grote komeet Spooky schoot onlangs - op kosmische schaal - rakelings langs de aarde. Bij een inslag zou een gebied zo groot als Frankrijk van de kaart zijn gevaagd en waren er miljoenen slachtoffers te betreuren geweest. Maar het meest verontrustend is misschien nog wel dat niemand het gevaarte zag aankomen. Kunnen we dit soort projectielen eerder spotten? (+)

null Beeld NPO
Beeld NPO
Komeet Spooky. Beeld afp
Komeet Spooky.Beeld afp

Grabbelton internet

Neem er even de tijd voor: de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe beelden van de zon gepubliceerd. Het zijn de eerste beelden met een ultrahoge 4K-resolutie.

De beelden komen van het Solar Dynamics Observatory (SDO), de ruimtesonde van NASA die onder meer de invloed van de zon op de aarde (en andersom) bestudeert.

De All Blacks, de wereldkampioenen rugby, werden vanochtend bij aankomst in hun thuisland Nieuw-Zeeland verwelkomd met - hoe kan het ook anders - een echte haka. Tientallen luchthavenmedewerkers verwelkomden de ploeg met de traditionele Maori-krijgsdans.

En dit kind komt er wel:

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over