Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

De partij van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft naar eigen zeggen ongeveer 80 procent van de tot dusver getelde stemmen gekregen, de politie kan het Amber Alert voortaan ook per regio in gaan zetten en hoe is de 'onthullende' documentaire over Ronaldo?

Christiano Ronaldo van Real Madrid loopt met de bal, waarmee hij een hattrick tegen Ajax scoorde, van het veld (2012) Beeld anp
Christiano Ronaldo van Real Madrid loopt met de bal, waarmee hij een hattrick tegen Ajax scoorde, van het veld (2012)Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

- De partij van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft naar eigen zeggen ongeveer 80 procent van de tot dusver getelde stemmen gekregen die in de verkiezingen van zondag zijn uitgebracht.

- Bij de vermissing van een kind kan de politie het Amber Alert gerichter gaan inzetten. Vanaf dinsdag is de alarmdienst voor vermiste kinderen niet alleen landelijk inzetbaar, maar ook per regio.

- De Britse premier David Cameron is van plan in juni een referendum te houden over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de Europese Unie. Dat meldt dagblad The Times maandag.

- Iran heeft met Rusland een overeenkomst gesloten voor de koop van Russische S-300 luchtdoelraketten, melden Russische media maandag.

- Twee rivaliserende facties van de Taliban zijn maandag in het zuiden van Afghanistan een wapenstilstand overeengekomen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

'Verreweg de meeste mensen maken gewoon lekker thuis in bed kinderen, geen punt, waarom zou je daaraan technisch veel gaan rommelen?', aldus Sjoerd Repping, klinisch embryoloog aan het AMC in Amsterdam en hoogleraar humane voortplantingsbiologie aan de UvA. Reageerbuisbevruchting is minder effectief dan ouders en artsen denken, vermoedt Sjoerd Repping. Hij begint een groot onderzoek. (+)

En in onze rubriek gezond de vraag: kun je je ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt? Op YouTube staan veel filmpjes met oefeningen die beloven het zicht op natuurlijke wijze te verbeteren. Zelfbenoemde deskundigen brengen die 'beter zien zonder bril'-methode aan de man. Het is geen gekke gedachte: als je lijf sterker wordt door te oefenen, waarom dan niet je ogen? (+)

Gidi Heesakkers is een van de vijf nieuwe televisierecensenten en bijt vandaag het spits af met een column over Playback je gek; inderdaad, een ouderwetse playbackshow. 'De deelnemers zijn volwassen medemensen die dus niet kunnen zingen, maar wel, eh, theatraal hun mond kunnen bewegen. Ze mimen liedjes en lipsyncen cabaretsketches zonder ermee te zitten dat ze na de uitzending gewoon weer naar hun werk of naar school moeten.' (+)

Ronaldo, een onthullende film over het leven van voetballer Cristiano Ronaldo van Real Madrid, gaat vandaag in première. Wereldwijd. Het is een overweldigend document over het fenomeen, over rijkdom en allesverzengende ambitie en toch ook over eenzaamheid, schrijft voetbalverslaggever Willem Vissers.

Jandino presenteert Playback je gek Beeld anp
Jandino presenteert Playback je gekBeeld anp

Grabbelton Internet

Tja, wat zien we hier precies? Is het kots? Is het vogelpoep? Paardenpoep? Deze soldaat stond er niet echt lekker bij gisteren tijdens Remembrance Day in Londen.

Wacht tijdens Rememberance Day in Londen Beeld Getty
Wacht tijdens Rememberance Day in LondenBeeld Getty

En omdat we er zelf in ieder geval geen genoeg van kunnen krijgen: de laatste trailer voor de nieuwe Star Wars: The Force Awakens. Met, en u raadt het vast al, weer nieuwe beelden.

Waarschuwing vooraf: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Want wie zien we daar? Wie is die kleine, dikke meneer met de draaicirkel van een oude Volvo stationwagen? Ja, goed gezien, Diego Maradona.

Er zijn belangrijkere dingen dan die Olympische medaille. Met gevaar voor eigen leven duwde de Australische hoogspringer Chris Dodd zijn dochtertje weg voor eeen achteruit rollende auto. Zelf kwam hij zo'n anderhalf uur vast te zitten onder de auto en verspeelde daarmee ook zijn kansen op een plek op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komende zomer.

Nog een gifje om af te sluiten dan maar. Met onderstaand gifje is Hotline Bling, het nummer van Drake, volgens muzieksite Noisey officiieel ten grave gedragen.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over