Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Er is een gijzing gaande in Mali, en protestzanger Armand is overleden. Maar er is ook luchtiger nieuws in deze lunchpauze. De Volkskrant sprak met Adele over haar nieuwe plaat, het moederschap en Spotify. Verder hebben we het onder andere over selfies en zelfportretten, over documentaires op IDFA en over Sinterklaas.

Thomas van der Kolk
Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder David Bailly. Is het zelfportret de 17de eeuwse selfie? Beeld Museum De Lakenhal, Leiden
Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder David Bailly. Is het zelfportret de 17de eeuwse selfie?Beeld Museum De Lakenhal, Leiden

De ochtend in vogelvlucht

In een luxe hotel in de Malinese hoofdstad Bamako hebben gewapende mannen 170 mensen gegijzeld. Lees de laatste ontwikkelingen in het liveblog.

De platenmaatschappij van Armand heeft bekendgemaakt dat de bekendste protestzanger van Nederland op 69-jarige leeftijd is overleden.

Beleggers ontvangen de terugkeer van ABN AMRO op de Amsterdamse beurs goed: de bank opende op 18,18 euro per aandeel, ten opzichte van de introductiekoers van 17,75 euro per aandeel.

Bij een jongen van 10 uit Paynesville, in het 'ebolavrij' verklaarde Liberia, is ebola geconstateerd.

Chinese veiligheidstroepen zeggen 28 gewelddadige activisten te hebben gedood in de westelijke provincie Xinjiang.

Armand Beeld anp
ArmandBeeld anp
In hotel Radisson in de Malinese hoofdstad Bamako zijn vrijdag 170 mensen in gijzeling genomen. Beeld anp
In hotel Radisson in de Malinese hoofdstad Bamako zijn vrijdag 170 mensen in gijzeling genomen.Beeld anp

Voor aan de lunchtafel

Adele is terug. Een maand geleden, op 23 oktober, was daar ineens een nieuwe single, Hello, en kondigde ze haar derde album aan: 25. Muziekrecensent Gijsbert Kamer sprak met de 27-jarige zangeres in Notting Hill. Een gesprek over de records, haar nieuwe album en waarom dat niet op Spotify te vinden is. (+) En over het moederschap: 'Alles verandert als je moeder wordt. Ik vind het prachtig dat ik nu iemands mum ben. Maar ik dacht ook: waar is de Adele van vroeger? Dat werd het onderwerp van de plaat.'

Lees hier nog eens de recensie van die plaat terug. 'Elk liedje van Adele klinkt precies zoals het hoort', oordeelt Kamer. Vijf sterren.

null Beeld EMPICS Entertainment / Hollandse Hoogte
Beeld EMPICS Entertainment / Hollandse Hoogte
Adele in 2013. Beeld afp
Adele in 2013.Beeld afp

Een zelfportret kost heel wat meer moeite dan een selfie. Toch zijn er drie musea (in Den Haag, Amsterdam en Arnhem) die tentoonstellingen met 17de-eeuwse zelfportretten presenteren onder de noemer 'selfies'. Wie graag selfies maakt (de halve wereld dus), is de gedachte, komt vast ook graag naar de vermeende voorlopers van die selfies kijken. Maar de vraag is: snijdt de analogie hout? (+)

Kim Kardashian, meesteres van de selfies. Beeld HH
Kim Kardashian, meesteres van de selfies.Beeld HH
Rembrandt van Rijn, meester van het zelfportret. Beeld Collectie Mauritshuis
Rembrandt van Rijn, meester van het zelfportret.Beeld Collectie Mauritshuis

Op documentairefestival IDFA is een nieuwe trend zichbaar. Er wordt door een nieuwe generatie makers geëxperimenteert met geur, beweging en virtual reality. Maar soms pakt dat wat morbide uit. Bijvoorbeeld als IDFA-bezoekers letterlijk in een kist gestopt worden om een geurdocumentaire over de dood te beleven. (+)

Voor wie zich afvraagt wat je met terreurgroep IS aan moet (behalve bombarderen) stelde de Amerikaanse politicoloog en bestsellerauteur Benjamin Barber een Jihad vs. McWorld filmprogramma samen voor IDFA. (+)

Maandag is 'queer day' op het IDFA. De Volkskrant licht twee documentaires over homoseksualiteit uit die draaien om heimelijkheid, maar wel in totaal andere omstandigheden. (+) Chemsex gaat over een groep homo's in Londen die elkaar injecteren met de drug crystal meth, op seksfeesten die soms dagen doorgaan. De docu A Sinner in Mecca behandelt homoseksualiteit in moslimlanden. Parvez Sharma - openlijk homo én overtuigd moslim - ging op bedevaart en filmde de hele reis met zijn iPhone.

IDFA-bezoeker gaat de kist in van geurdocumantaire Famous Deaths. Beeld Nichon Glerum
IDFA-bezoeker gaat de kist in van geurdocumantaire Famous Deaths.Beeld Nichon Glerum

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De perschef van Marten Luther King woont in een rijtjeshuis in het Overijsselse Steenwijkerwold. Toine Heijmans zocht hem op. Een gesprek over geweld, racisme en natuurlijk Zwarte Piet. Want de intocht van Sinterklaas was dit jaar om de hoek, in Meppel. 'In 1973 viel de Sint van zijn schimmel. Zo zie ik hem graag.' (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Grabbelton internet

Welk stelletje is verantwoordelijk voor de eerste interraciale zoen op de Britse televisie? Die vraag wordt meestal beantwoord met Captain Kirk en Lieutenant Uhura uit Star Trek. Puristen wijzen er dan op dat Giles Farmer en Louise Mahler van Emergency Ward 10 hen al voor waren.

Maar het Britse filminstituut BFI heeft nu ontdekt dat ook dát eigenlijk niet klopt, schrijft The Guardian. Uit hun filmarchief doken namelijk nog oudere beelden op van een 'interraciale zoen': een drama genaamd You in Your Small Corner dat in 1962 is uitgezonden toont volgens het instituut de allereerste zoen van twee mensen van verschillende rassen. De acteurs Lloyd Reckord en Elizabeth MacLennan hebben daarmee Kirk en Uhura met ongeveer zes jaar verslagen.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Je bent verliefd en zet dolgelukkig allemaal foto's van jou en je vlam op Facebook. Maar dan gaat het uit, en verschijnen er soortgelijke foto's van je ex met zijn of haar nieuwe geliefde. Het is pijnlijk en overkomt veel mensen. Gelukkig heeft Facebook daar nu iets op gevonden. Een pakket aan nieuwe tools zorgt ervoor dat je in je tijdlijn minder te zien krijgt van die ex, zodat je hem of haar niet per se hoeft te blokkeren. Daarnaast zul je niet meer steeds het verzoek krijgen om je ex in foto's te taggen, en kun je jezelf gemakkelijker untaggen bij bestaande foto's waarop je nog met je ex te zien bent.

Vooralsnog alleen beschikbaar op de mobiele versies van Facebook in de VS, maar bij succes wordt het verder uitgerold, aldus Facebook.

null Beeld afp
Beeld afp

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit
Meer over