Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

We praten u vanmiddag bij over de benoeming van de nieuwe staatssecretarissen, de invoering van vega-maandagen in steeds meer kantines, de lelijkste nieuwbouw en het onderscheid tussen een goede Tinder- en Linkedinfoto.

Luchtfoto van de Rotterdam, het gebouw van Rem Koolhaas eindigde op de vijfde plek in de top tien van lelijkste nieuwbouw. Beeld anp
Luchtfoto van de Rotterdam, het gebouw van Rem Koolhaas eindigde op de vijfde plek in de top tien van lelijkste nieuwbouw.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Een Amerikaanse infrarood-satelliet heeft een lichtflits waargenomen op de plek waar zaterdag de Russische Airbus neerstortte, dit melden Amerikaanse media. Een eventuele raket zou niet te zien zijn op de beelden, blijkt uit de berichtgeving.

De twee nieuwe staatssecretarissen op Infrastructuur en Milieu (Sharon Dijksma) en Economische Zaken (Martijn van Dam) worden dinsdagavond om 19.00 uur door de koning geïnstalleerd. Verslaggever Frank Hendrickx noemde de keus een veilige zet van Samsom (+).

De Duitse belastingdienst heeft dinsdagochtend een inval gedaan op het hoofdkantoor van de nationale voetbalbond DFB in Frankfurt. Ook de woningen van de bondsvoorzitter en zijn voorganger worden doorzocht.

Vertegenwoordigers van het Syrische regime en verschillende oppositiegroepen in het land zullen elkaar volgende week in Moskou ontmoeten. Dit meldt het Russische persbureau TASS.

Uitgever van games Activision Blizzard neemt King Digital Entertainment, de maker van het populaire spelletje Candy Crush, over. Met de overname is een bedrag van 5,9 miljard dollar (omgerekend 5,4 miljard euro) gemoeid.

De 'Jungle' in Calais. Beeld afp
De 'Jungle' in Calais.Beeld afp

Voor aan de lunchtafel

Stelt u zich eens voor: een gemiddelde maandagmorgen, het regent en uw collega's hebben en masse besloten het u zo moeilijk mogelijk te maken. Er is echter één ding dat u op de been houdt, het uitzicht op de troostkroket bij de lunch. Hier komt als het aan steeds meer bedrijven ligt een einde aan. Meat Free Monday wint in Nederland aan terrein: eens in de week geen vlees in de kantine. Nu ook op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Mac van Dinther liep er rond en polste de reacties (+).

Toine Heijmans doet verslag (+) vanuit Drenthe, het Amerika van de provincies: 'Naar Emmen golft het asfalt over het veen, hier hoort de blues en iedereen rijdt auto. De Hondsrugweg stuurt je ongevraagd parkeergarages in: het centrum is een winkelcentrum. Kaartje trekken en aan de slag.' Wethouder Riesen van Emmen doet daar een schepje bovenop: 'Natuur, platteland, verstedelijking, topattracties - dat zijn ingrediënten voor een uniek recept.'

De lelijkste nieuwbouw van de achterliggende vijf jaar is het geelkleurige ­gemeentehuis van Hardenberg. Dat bleek maandagavond uit een poll (+) van het dagblad voor de bouw Cobouw. Het gemeentehuis, lokaal ook wel de kaasstolp genoemd 'past meer in de Sahara', aldus een bewoner van de Overijsselse stad. Ook de Rotterdam van Rem Koolhaas en de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle staan in de top tien.

Wat hebben Azerbeidzjan, Kazachstan, Wit-Rusland en zelfs Liechtenstein met elkaar gemeen als het gaat om hun prestaties in het Europese voetbal van dit seizoen? Ze staan boven Nederland in het Europese clubklassement. Vanavond speelt PSV in de Champions League tegen Wolfsburg, later deze week moeten Ajax, AZ en FC Groningen het tegen andere Europese clubs opnemen. Het is de Week van de Waarheid. (+)

Kunt u nooit meepraten over nieuwe, goede muziek? Sinds kort slaan Pinguin Radio en de Volkskrant de handen ineen voor een maandelijkse radio-uitzending. De muziekredactie van de Volkskrant selecteert de beste albums van de maand, Pinguïn Radio praat de nummers aan elkaar. Beluister hieronder de uitzending van gisteren en u bent weer bij.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot de lelijkste nieuwbouw van de afgelopen vijf jaar. Beeld Hollands Hoogte
Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot de lelijkste nieuwbouw van de afgelopen vijf jaar.Beeld Hollands Hoogte

Grabbelton internet

Een gewiekste sollicitant zorgt voor een strakke Linkedin-pagina met foto's die door zijn potentiële baas gezien mogen worden. Een gewiekste vrijgezel zorgt voor een gelikt Tinder-profiel met dito foto's die de hormonen van zijn potentiële date doen gieren. De discripantie tussen de foto's op Linkedin en Tinder laat de Belgische kunstenaar Dries Depoorter zien met zijn project Tinder In door foto's van eenzelfde persoon naast elkaar te zetten. The Creators Project sprak met Depoorter.

null Beeld Dries Depoorter
Beeld Dries Depoorter
null Beeld Dries Depoorter
Beeld Dries Depoorter

Niet alleen op Tinder en Linkedin vind je een hoop schone schijn, vooral op Instagram toont men zich graag van zijn beste kant. De Instagram-ster Essa O'Neill (goed voor 709 duizend volgers) had hier genoeg van en heeft al haar foto's voorzien van bijschriften over het totstandkomen van de foto. Zo doet ze uit de doeken dat ze tot 2.000 dollar betaald kreeg om op een foto een bepaalde jurk te dragen en vertelt ze over haar weg geplamuurde puistjes. In een filmpje op haar website vertelt ze in tranen over de goede reacties die ze heeft gekregen: 'Ik denk niet dat ik ooit blijer ben geweest dan op dit moment.'

Bijschrift onderstaande foto (valt weg): 'NOT REAL LIFE - took over 100 in similar poses trying to make my stomach look good. Would have hardly eaten that day. Would have yelled at my little sister to keep taking them until I was somewhat proud of this. Yep so totally #goals'

Wie ook door de schone schijn heen prikten, waren de vrienden van de Australische schrijver J. R. Hennessy. Ze vonden zijn (oude) Twitterprofielfoto aanstellerig en pesten hem er al maanden mee, schrijft Buzzfeed. Met Halloween besloten ze daarom allemaal als hem verkleed te gaan. Hennesy heeft de boodschap begrepen. Hij heeft een nieuwe foto.

De betreffende profielfoto. Beeld Twitter
De betreffende profielfoto.Beeld Twitter

Elke dag op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Meer over