Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Bij een hack op een Chinese speelgoedfabrikant zijn gegevens van zo'n 120 duizend kinderen buitgemaakt. Verder ontleden we de wetten van de sportbiografie en ontdekte een Nederlander vermoedelijk het oudste alfabet te wereld. Dit en meer in de middageditie van onze nieuwsgids.

Just Fontein
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

De ochtend in vogelvlucht

- Bij een hack op de Chinese speelgoedfabrikant VTech zijn profielgegevens van wereldwijd ongeveer 6,4 miljoen kinderen buitgemaakt. In Nederland zijn ongeveer 120 duizend kinderen en ruim 100 duizend ouders slachtoffer van de hack.

- Sinds mei voert Nederland maandelijks meer aardgas in dan uit, meldt het CBS. Het is voor het eerst sinds het begin van de gaswinning in Nederland dat de import groter is dan de export.

- Ondanks waarschuwingen van Rusland heeft de NAVO woensdag Montenegro uitgenodigd om de 29ste lidstaat van het militaire bondgenootschap te worden. De Russen zien de uitbreiding als provocatie.

- In Pakistan zijn vier mensen opgehangen die worden gelinkt aan een massamoord op een school vorig jaar december.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Lance Armstrong, Wim Kieft, Tiger Woods: waarom zijn we zo gefascineerd door de gevallen sportheld? Belabberde spelers die drinken doen het beter dan saaie topscorers. Gokken, vrouwen en scoren is een heilige drie-eenheid van de succesvolle sportbiografie - en andere wetten van de sportbiografie ontleed. (+)

En van dit nieuws gaat ons hartje ook altijd iets sneller kloppen: op een Egyptische steen is het oudste alfabet ter wereld gevonden. De Nederlandse egyptoloog Ben Haring ontdekte het op een stuk steen uit de 15de eeuw voor Christus. (+) Een interview: 'Je kunt het vergelijken met een ABC'tje: de a is voor aapje, de b voor bakker.'

De zusjes Knobbe schreven zelf naar de krant: ze hebben een huis voor een vluchtelingengezin gekocht. 'Voor hen is het woonruimteprobleem dan opgelost, voor een ander gezin komt er in het azc weer een plekje vrij.' Columniste Margriet Oostveen zocht de vrouwen op. (+)

Ook een mooi verhaal: Susanne Bach (30) werkte zich omhoog van de mavo naar de universiteit. Nu is deze 'stapelaar' innovatiemanager bij Essent en kreeg ze de Young Talent Award 2015: 'Negeer die ik-kan-het-toch-niet-stem' (+)

Het 9 centimeter brede steenfragment waarop het oudste alfabet ter wereld zou staan Beeld Nigel Strudwick
Het 9 centimeter brede steenfragment waarop het oudste alfabet ter wereld zou staanBeeld Nigel Strudwick

Grabbelton internet

Hiphop is ook niet meer wat het geweest is, moet deze vader gedacht hebben. We horen hier: Ante up, en dat heeft zijn zoon geweten.

Daar ging de taxi die de legendarische hiphopcrew Public Enemy naar hun optreden moest brengen. Er was haast bij, dat wist fotograaf Kevin Wells ook. Dus, kom maar jongens, spring maar in de Ford Focus. Pics or it didn't happen, natuurlijk.

We schreven op deze plek al eerder over de wens van Wisse ten Bosch: Gotta Catch 'Em All in de Top 2000. Nou, gefeliciteerd Wisse, het is je gelukt. Bekijk op de website www.staatieindetop2000.nl welke nummers er nog meer in staan.

Michael Jordan nam het lang geleden op het basketbalveld op tegen getekende buitenaardse monsters, muzikaal gaat Dave Grohl nu het gevecht aan met een pop: Animal, van de Muppets. Bekijk de drumbattle.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over