Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Na Astrid Holleeder vertelt vandaag zus Sonja over hun criminele broer Willem Holleeder en zijn gevaarlijke vriendjes. We houden de hele dag een liveblog bij. Daarnaast in dit lunchoverzicht aandacht voor Trump die een blijvertje blijkt en de raps van de plaatsbekleder van Jezus op aarde: de Paus.

Inwoners van de Centraal Afrikaanse Republiek rennen mee met de Paus mobiel. Beeld ap
Inwoners van de Centraal Afrikaanse Republiek rennen mee met de Paus mobiel.Beeld ap

De ochtend in vogelvlucht

Nadat gisteren Astrid Holleeder haar verhaal over haar broer deed zijn vandaag zus Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog aan de beurt, respectievelijk de weduwe van Cor van Hout en Sam Klepper. Volg in ons liveblog de rechtszaak.

De Surinaamse president Desi Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol bij de 'Decembermoorden' in 1982. Dat heeft het Surinaamse Hof van Justitie bepaald.

Samy Amimour, een van de omgekomen aanslagplegers in de Parijse concertzaal Bataclan, was in het bezit van een wapenvergunning. Dit schrijft de Franse krant Le Monde.

Technisch en menselijk falen heeft eind vorig jaar geleid tot de crash van een Indonesische Airbus A320 waarbij 162 mensen omkwamen. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport.

Bijna de helft meer treinen is vorig jaar uitgevallen door sein- en wisselstoringen. In totaal moesten 32.899 ritten worden geschrapt. Dat is ruim 46 procent meer dan in 2013.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

'Willem heeft altijd gezegd: als ik levenslang krijg, pleeg ik zelfmoord. Hij zei dit tegen mij, tegen onze moeder. Maar dat doet hij niet, hoor. Hij vermoordt ons eerst,' aldus zijn zus Astrid Holleeder van achter een zwart gordijn in de speciale rechtbank op Schiphol. Elsbeth Stoker tekende haar huiveringwekkende verklaring (+) op. 'Wat ik doe, is een kamikaze-actie.'

Het is december, nog twee maanden te gaan voor de eerste Amerikaanse voorverkiezingen. Wie zes maanden geleden had geroepen dat 'schreeuwlelijk' Donald Trump maand na maand de Republikeinse favoriet zou zijn, was voor gek versleten. Alle voorspellingen dat zijn campagne zou instorten, zijn niet uitgekomen. Tijd voor de Republikeinse partij-elite om in paniek te raken?

Uit de basisliteratuur van terreurbeweging IS blijkt dat zij niets doet wat ingaat tegen de algemene islamitische leer inzake politiek en oorlogshandelingen, schrijft arabist en islamoloog Halim El Madkouri in een opiniestuk. De ideologie van IS heeft een sterke aantrekkingskracht op veel jonge moslims wereldwijd vanwege haar sterke nadruk op de islamitische identiteit en vanwege haar veldsuccessen. Blijven roepen dat IS niet islamitisch is, hoe sympathiek en begrijpelijk ook, is zinloos.

Een paar weken geleden werd documentairemaakster Sunny Bergman een 'helper whitey' genoemd in NRC. Hierover en de rol van haar afkomst praat ze met Robert Vuijsje (+). 'Natuurlijk heb je meer autoriteit over racisme als je zelf zwart bent. Ik was het eens met de kritiek: vaak worden alleen witte mensen als een autoriteit gezien en zwarte mensen als subjectief. Dat mechanisme is racisme. In een ideale wereld was het voor de emancipatie van zwarte Nederlanders beter geweest als een zwarte maker deze film had gemaakt. Helaas zijn we nog niet zover.'

Hij kreeg de handen op elkaar, en in elkaar, blikt correspondent Kees Broere terug (+) op het bezoek van de Paus aan drie Afrikaanse landen. In de vijf dagen waarin paus Franciscus Afrika bezocht, kreeg hij bij elke bijeenkomst grote bijval van de bevolking. Voor zijn boodschap van vreedzame verbondenheid. En omdat hij liet zien zich niet door vermeende onveiligheid te laten afschrikken.

Sunny Bergman Beeld Robin de Puy
Sunny BergmanBeeld Robin de Puy
De Paus in Bangui. Beeld AFP/ Getty
De Paus in Bangui.Beeld AFP/ Getty

Grabbelton internet

De Paus krijgt tijdens zijn bezoek niet alleen bijval van de bevolking van de Afrikaanse landen die hij bezocht, maar ook op het internet. Met de hashtag #popebars en een foto van de Paus waarop het lijkt alsof hij rapt, worden raps geparodieerd met christelijke teksten. Een nieuwe meme is geboren.

Inherent aan het internet lijkt het posten van racistische, discriminerende of andere beledigende berichten. De Braziliaanse campagne 'virtueel racisme, echte consequenties', doorbreekt de scheidslijn tussen het internet en de offline wereld door racistische berichten op billboards te printen. Deze enorme borden worden vlakbij de locatie geplaatst waar de tweets vandaan zijn verzonden.

Tegen de BBC zegt een woordvoerder van de organisatie achter de campagne: 'De mensen denken dat ze comfortabel thuis kunnen zitten doen wat ze maar willen. Wij laten dat niet gebeuren. Ze kunnen zich niet verbergen, we zullen ze vinden.'

'Ik kwam thuis, ruikend naar zwarte mensen.' Beeld Racismovirtual.com.br
'Ik kwam thuis, ruikend naar zwarte mensen.'Beeld Racismovirtual.com.br
'GFY (go fuck yourself, red.) neger, als ik jou was, zou ik me wassen' Beeld Racismovirtual.com.br
'GFY (go fuck yourself, red.) neger, als ik jou was, zou ik me wassen'Beeld Racismovirtual.com.br

Gisteren berichtten we er al over, maar het is in het licht van racistische berichten op het internet nog interessant om naar boven te halen: de CNN documentaire over zwarte Piet. Ook hierin wordt ten strijde getrokken tegen racisme. Activiste Katie Balker laat een aantal Facebookberichten zien nadat ze is opgepakt tijdens een anti-zwarte Piet demonstratie. Bijvoorbeeld: 'Kom hier dan vieze vuile lelijke zwarte kanker aap rot op dan met die hoere familie van je (...) verkracht en in de container gepleurd dat gebeurt met jou.'

Elke dag op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Meer over