Wat u moet weten over het WK Vrouwenvoetbal 2015

Nog geen jaar nadat Mario Götze in de verlenging van de WK-finale Duitsland naar de wereldtitel schoot, is het de beurt aan de beste voetbalvrouwen. Op 6 juni begon in Canada het zevende wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen met een record aantal van 24 deelnemende landen. Nederland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst.

Voetbalsters Lieke Martens, Kirsten van de Ven en Danielle van de Donk van het Nederlands Elftal. Beeld anp
Voetbalsters Lieke Martens, Kirsten van de Ven en Danielle van de Donk van het Nederlands Elftal.Beeld anp

Het Nederlands elftal won op de openingsdag in Edmonton van Nieuw-Zeeland. Vervolgens verloren de Nederlandse voetbalvrouwen kansloos van China. Dankzij een knap gelijkspel tegen gastland Canada kwalificeerde Nederland zich voor de achtste finales. De WK-droom van de 'Oranje Leeuwinnen' kwam uiteindelijk ten einde na een eervolle nederlaag tegen wereldkampioen Japan.

Volkskrant-verslaggever Willem Vissers is erbij en doet verslag van het WK voetbal voor vrouwen, een evenement dat sinds zijn eerste editie in 1991 bijna net zo stormachtig is gegroeid als de vrouwenvoetbalsport zelf. Hoe groot de groei van het vrouwenvoetbal is, blijkt misschien wel uit het feit dat Electronic Arts onlangs bekendmaakte dat gamers in FIFA 16 voor het eerst ook zullen kunnen spelen met de vrouwelijke nationale teams van twaalf landen, die ook allemaal in Canada aan de aftrap verschijnen.

Een totaal van 52 wedstrijden staan gepland in de Canadese steden Edmonton, Moncton, Montreal, Ottawa, Vancouver en Winnipeg. De organisatie verwacht 1,5 miljoen toeschouwers in de voetbalstadions. Nog eens een miljard mensen zullen wereldwijd het WK op televisie en via internet volgen. Apotheose is de finale op zondag 5 juli in het BC Place stadion in Vancouver, normaliter de thuishaven van voetbalclub MLS Vancouver Whitecaps.

Opmerkelijk is dat de scheidsrechters op het WK hulp krijgen van HawkEye, het geavanceerde systeem dat tot op de millimeter nauwkeurig bepaalt of een bal wel of niet over de doellijn is geweest. Daarnaast worden, voor het eerst op een mondiaal voetbaltoernooi, alle wedstrijden gespeeld op kunstgras en niet op echt gras.

undefined

Groepsindeling WK Vrouwenvoetbal 2015 in Canada Beeld FIFA
Groepsindeling WK Vrouwenvoetbal 2015 in CanadaBeeld FIFA

De keuze voor kunstgras leidde vorig jaar nog tot een rechtszaak. Een groep van ruim veertig voetbalsters eiste dat het WK net als bij de mannen op gewoon gras zou worden gespeeld. De wereldvoetbalbond FIFA wilde echter niet toegeven en dreigde met schorsingen voor de actievoerende speelsters. Uiteindelijk gingen de voetbalsters onder druk van de FIFA begin dit jaar alsnog akkoord met het spelen op louter kunstgras.

Een andere omstreden voorwaarde van de FIFA waar de voetbalsters noodgedwongen mee hebben ingestemd is de verplichte geslachtstest om te bepalen of alle voetbalsters ook echt als vrouwen geboren zijn. De maatregel, fel bekritiseerd omdat mannelijke voetballers niet hoeven te bewijzen als man geboren te zijn, is een gevolg van een rel vier jaar geleden bij het WK Vrouwenvoetbal in Duitsland. Drie voetbalsters uit Equatoriaal Guinee bleken niet als vrouw geboren te zijn.

Voorgaande finales WK Vrouwenvoetbal

1991
Verenigde Staten- Noorwegen 2-1

1995
Noorwegen – Duitsland 2-0

1999
Verenigde Staten-China 0-0
(VS wint na penalty’s 5-4)

2003
Duitsland- Zweden 2-1
(Duitsland scooort golden goal in de verlenging)

2007
Duitsland- Brazilië 2-0

2011
Japan- Verenigde Staten 2-2
(Japan wint na penalty’s 3-1)

BC Place, het stadion in Vancouver waar op 5 juli de WK=finale wordt gespeeld. Beeld AP
BC Place, het stadion in Vancouver waar op 5 juli de WK=finale wordt gespeeld.Beeld AP

Het zijn zaken die de gemoederen voor het toernooi stevig bezig hebben gehouden. Evenals, uiteraard, het FBI-onderzoek naar de wereldvoetbalbond FIFA. Zo heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke, die ervan wordt miljoen euro's aan smeergeld te hebben overgemaakt, al laten weten niet bij de openingswedstrijd in Canada te zijn. Belangrijker nog is de vraag of de net afgetreden FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die zichzelf graag afficheerde als de godfather van het vrouwenvoetbal, nog wel aanwezig zal zijn bij de WK-finale.

Veel voetbalfans hopen daarin eindelijk op de gedroomde confrontatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland, de twee grootmachten die al jaren het vrouwenvoetbal domineren, maar gek genoeg nooit tegenover elkaar stonden in een WK-eindstrijd. Ook nu zijn de VS, regerend Olympisch kampioen, en Duitsland, dat vorig jaar de Europese titel pakte en eerste staat op de FIFA-ranglijst, de favorieten voor de wereldtitel. Daarnaast gelden de huidige wereldkampioen Japan, gastland Canada (brons op de Spelen van Londen in 2012) en Frankrijk (derde op de FIFA-lijst) als belangrijke kanshebbers op de eindzege.

Hoe groot zijn de kansen van Nederland? Dat valt moeilijk te voorspellen. Ze komen van ver de Oranje Leeuwinnen, zo is te zien op een tentoonstelling in Amsterdam (+).

Aan de wieg van het vrouwenvoetbal in Nederland stond Hesterine de Reus. De topcoach voert strijd op vele fronten. Had zij Kick geheten, dan was er een stripverhaal over haar gemaakt (+). O

Ook Vera Pauw trok jaren lang de kar bij de Nederlandse voetbalvrouwen. Ze mag dan weg zijn als bondscoach van Ornaje, het vrouwenvoetbal in Nederland laat haar niet los. Haar ergernis: Ledenaantallen zijn belangrijker dan het voetbal. 'Iedere meid heeft het recht haar talent te ontwikkelen' (+).

Aan enthousiasme ontbreekt het in elk geval niet bij de Oranje Leeuwinnen. Lieke Martens, Loes Geurts en Manon Melis, dragende spelers van de nationale vrouwenploeg, spreken bijna verliefd over het WK voetbal, hun eerste WK (+).

Of dat genoeg is? Nederland verloor zijn laatste test voor het WK van Zweden (2-1). Toch zag je bondscoach Roger Reijners nauwelijks ongerust kijken. Misschien wel omdat hij weet dat hij binnen zijn spelersgroep beschikt over een supertalent: Vivianne Miedema. Ze wordt wel de vrouwelijke Johan Cruijff of de Messi van het vrouwenvoetbal genoemd. Miedema was het die het Nederlands vrouwenelftal eind vorig jaar met twee doelpunten tegen Italië hoogstpersoonlijk aan een WK-ticket hielp.

Pas toen leerde het grote publiek in Nederland haar kennen. Volkskrant-columnist Bert Wagendorp constateerde dat de pas 18-jarige Drentse is uitgegroeid tot het nieuwe voetbalidool. 'Vrouwen nemen de boel op alle fronten over, nu is het voetbal aan de beurt'(+). Bovendien speelt de beste voetbalster van Nederland net als de beste voetballer van Nederland, Arjen Robben, ook nog eens met rugnummer 10 bij Bayern. Voetbaltoppers in München (+).

Miedema zou zomaar tot een van de smaakmakers van dit WK kunnen uitgroeien. Een toernooi waar de voetballiefhebbers sowieso kunnen genieten van twee fantastische voetbalvrouwen, die opmerkelijk genoeg nooit de wereldbeker mochten optillen. Neem de Amerikaanse Abby Wambach, die met haar 35 jaar waarschijnlijk haar laatste toernooi speelt. Wambach won tweemaal olympisch goud en scoorde al 180 doelpunten als international, geen vrouw of man die haar dat na kan zeggen, maar het WK winnen is nog altijd haar grote droom.

Dat geldt ook voor de Braziliaanse Marta Vieira da Silva. De 29-jarige aanvalster werd al vijf keer uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Een prestatie die zelfs Lionel Messi, door velen toch gezien als misschien de beste voetballer aller tijden, niet is gelukt.

'Ik heb een beschermengeltje. Dit had veel slechter kunnen aflopen', zei Marta afgelopen december nog nadat ze in het noordoosten van Brazilië de controle over haar Audi had verloren en hard crashte tegen de kant van de weg. Nu hoopt de 'Pele met een rokje' eindelijk wereldkampioen te worden en en passant het record voor meeste WK-doelpunten - dat staat nu op 14 en deelt ze met de Duitse Birgit Prinz - voor zichzelf op te eisen.

Grote afwezige op het WK is de Duitse Nadine Kessler, de 26-jarige schaduwspits van VfL Wolfsburg die begin jaar werd uitgeroepen tot beste voetbalster van het jaar. Zij is niet op tijd hersteld van een slepende knieblessure. Maar ook de Nederlandse Daphne Koster is er in Canada niet bij. Alles deed ze na haar bevalling van een dochter om op tijd terug te zijn voor het WK voetbal voor vrouwen, maar bondscoach Reijners negeerde de verdedigster.

Nu is Koster analist voor de NOS, dat alle wedstrijden van Nederland op het WK uitzendt. 'Het zal moeten blijken of ik kritisch kan zijn op speelsters met wie ik voetbal. Als iets niet goed gaat, gaat het niet goed. Alleen: dat kun je op verschillende manieren duidelijk maken. En er gaan ook veel dingen wel goed. Het is ook een kunst om dat te zien' (+).

Meer over