Wat moet u vandaag kijken op tv?

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films en programma's op televisie.

Bart Koetsenruijter
Jean Poiret als Inspectuer Lavardin. Beeld
Jean Poiret als Inspectuer Lavardin.Beeld

Spijt! (Dave Schram, 2013)
NPO 3, 15.30-17.00 uur.

Verfilming van een Carry Slee-roman, iets wat scenarioschrijver Maria Peters en regisseur Dave Schram al vijf keer eerder deden. Ook nu weer is het resultaat geolied. Voor het verhaal over de puber Jochem die op school wordt gepest, koos het duo voor het perspectief van de omstanders die toekijken en niets doen, in de personen van klasgenoten David en Vera. De film had de wind mee, omdat ten tijde van de première pesten volop in de belangstelling stond; de film ging daarop destijds vergezeld van lesmateriaal. En nu mag de film de Week Tegen Het Pesten aftrappen. Dat het ook gewoon een goede film is, blijkt uit de Europese Oscar die hij won: de European Film Academy Young Audience Award.

Prince of Persia: The Sands of Time (Mike Newell, 2010)
Veronica, 20.30-22.45 uur.

Actiefilm gebaseerd op reeks computerspellen, waarmee producent Jerry Bruckheimer na The Pirates of the Caribbean een nieuwe blockbuster uit de grond wilde stampen. Ook nu waren de ingrediënten humor, romantiek, extravagante decors en veel avontuur. Maar Gyllenhaal - die met Gemma Arterton een aantrekkelijk duo vormt als prins en prinses - is geen Johnny Depp en regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral) heeft moeite de juiste balans tussen de ingrediënten te vinden.

Enemy (Denis Villeneuve, 2013)
Film 1 Action, 20.30-22.00 uur.

Mysterieuze thriller waarvoor de Canadese regisseur Denis Villeneuve (Incendies) een duister en beklemmend Toronto schiep. Een depressieve universiteitsdocent (Jake Gyllenhaal) komt er bij toeval achter dat hij een dubbelganger heeft. Hij gaat op zoek naar hem, een acteur met een heel wat swingender leven dan de uitgebluste docent. Na een ontmoeting tussen de twee nemen de zaken een onverwachte en merkwaardige wending, waarmee overspel, angst en moederschap alles te maken hebben.

X:enius
ARTE, 8.30 uur

In de aflevering 'Der Garten Eden im Haus' van het wetenschapsprogramma X:enius gaat het over de werking van planten, met name in woon- en werkkamers. Sommige planten kunnen gifonderdeeltjes uit meubilair, kleding en apparatuurneutraliseren en zijn goed voor het concentratievermogen.

Week tegen pesten
NPO 3, 19.50 uur

Eén op de zeven kinderen op de middelbare school wordt gepest. NPO 3 vraagt hiervoor aandacht middels de Anti-Pest Week. In Week tegen pesten gaan Tim Hofman en Arie Boomsma naar de mavo van het Kennemer College in Heemskerk en praten ze over waarom er wordt gepest.

Presentator Arie Boomsma. Beeld ANP
Presentator Arie Boomsma.Beeld ANP

2Doc: Kleine delicten
NPO 2, 20.25 uur

Jaap van Hoewijk volgde jarenlang elke maandagochtend de zittingen van huis-tuin-en-keukenzaken bij de politierechter van de rechtbank in Haarlem. Vaak volgt 20 minuten na de zitting de uitspraak. De kijker leeft mee met de verdachte of met het slachtoffer en wordt geconfronteerd met zijn eigen vooroordelen.

Na de apocalyps
NPO Doc, 21.10 uur

Tussen 1949 en 1989 werden in Kazachstan veel bovengrondse kernproeven gedaan. De bevolking werkte hieraan mee, zonder op de hoogte te zijn van de gevolgen. In deze documentaire de verwoestende nasleep voor de burgers: misvormingen, geboorteafwijkingen,enzovoorts.

Panorama
BBC 1, 21.30 uur

In deze aflevering, getiteld Rugby and the brain, onderzoekt oud-rugby-international John Beattie samen met dokters de risico's die rugbyspelers lopen op hersenletsel. Volgens velen lopen de hersenen schade op door de sport. Hoe beïnvloedt kennis van die risico's de toekomst van het rugby?
Default 6

Countdown to life
BBC 2, 22.00 uur

Documentaireserie over hoe de foetus zich ontwikkelt. In de eerste acht weken lijken we allemaal nog hetzelfde, daarna vinden er allerlei processen plaats waardoor het individu wordt gevormd. We worden links- of rechtshandig, onze huid krijgt een kleur en onze persoonlijkheden worden gevormd.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over