Wat mag een portret kosten?

Van leden van het Britse Lagerhuis zijn sinds 1995 voor ruim 300 duizend euro portretten gemaakt. Dat berekende de krant The Evening Standard.

JEROEN PEN

AMSTERDAM - De 'ijdelheidsportretten van belastinggeld' (aldus de krant) zijn gemaakt voor de collectie van het Lagerhuis. Van 2000 tot 2010 werd van 21 leden van het parlement een schilderij of sculptuur gemaakt.

De kunstwerken kostten gemiddeld ruim 9.500 euro. Een (vaak geridiculiseerd) portret van Labour-parlementariër Diane Abbott werd gemaakt voor ruim 14 duizend euro. Anderen waren klaar voor 2.500 euro. Een twee meter hoog bronzen beeld van de voormalig premier Margaret Thatcher kostte ruim 14 duizend euro.

Alleen parlementsleden die een 'significante bijdrage' aan de politiek hebben geleverd worden beloond met een portret, vertelde een woordvoerder van het Lagerhuis aan The Guardian. Het kunstbudget van het parlement is inmiddels omlaag gebracht.

Het Britse Taxpayers Alliance, een pressiegroep voor belastingverlaging, heeft verontwaardigd gereageerd op het bericht in The Evening Standard. De groep stelt dat schilderijen en beelden geen meerwaarde hebben ten opzichte van een foto. Een commentator van The Guardian noemde 300 duizend euro voor 21 portretten 'redelijk'.

Minister van Financiën George Osborne kondigde onlangs 30 miljard euro aan extra bezuinigingen aan.

undefined

Meer over