Wat krijg je als boeren een gebied geheel naar eigen inzicht mogen inrichten?

Aflevering 104: wat krijg je als boeren een gebied geheel naar eigen inzicht mogen inrichten?

null Beeld
Beeld

Op weg naar bos, eindelijk, herfstbos, meanderende beken, beschutting, na al die maanden in relatieve openheid. Onderweg nog wel even stoppen bij Reiderwolde, tegen Blauwestad aan, om te zien hoe het ervoor staat met de door boeren gemaakte natuur. Een jaar of zes geleden was ik hier al eens, vanwege een verhaal over Henk Bleker, man uit de regio, de staatssecretaris die de macht van natuurorganisaties brak en vond dat boeren zich net zo goed over het natuurbeheer konden ontfermen.

Boeren kunnen het beter en goedkoper, dat was ook het devies van de agrarische natuurvereniging die deze grond van de overheid mocht kopen en inrichten. Het gebied was voorbestemd naar Staatsbosbeheer te gaan, als onderdeel van wat toen nog de Ecologische Hoofdstructuur heette. De plannen waren al klaar, maar Henk Bleker, toen nog gedeputeerde in Groningen, stak er persoonlijk een stokje voor. Hij gunde het gebied aan de boeren, zij mochten de nieuwe natuur gaan maken.

Is het wat geworden? Het is in elk geval het eerste natuurgebied dat ik ken met bij de ingang een foto van de initiatiefnemers. Ze wilden hier, blijkens het informatiebord, aantonen dat boeren niet alleen voedsel kunnen produceren, maar ook kwalitatief hoogstaande natuur. Natuur, bovendien, waarvan iedereen kan genieten, 'in tegenstelling tot de plannen die er lagen voordat de boeren de regie overnamen'.

Ik was gewaarschuwd. 'Het is slechter en duurder', zei de ene Groningse natuurliefhebber. 'Dit krijg je als geldpotjes leidend zijn', zei de ander. Ik loop over een pad met knotwilgen tot een kunstmatige terp, met een amfitheater en een uitkijktoren. Een bord vertelt dat Europa en het ministerie van Economische Zaken meebetaalden. Er is ook een natuurbegraafplaats. Nogal eenzijdige vegetatie, wilgen, eikjes, een elzenbosje, fiets- en wandelpaden vooral. Geen vogels, ja, een overtrekkend puttertje. Volgens de vogeltellingen is het in het voorjaar niet veel beter. Ik klim de uitkijktoren op en kijk uit op een park. Een vrouw laat haar hond uit, er passeert een fietser. De omwonenden zijn actief betrokken bij de inrichting, vermeldt het informatiebord ook. Hier was dus blijkbaar behoefte aan. Alleen vreemd dat het officieel natuur heet.

null Beeld
Beeld
Meer over