Wat kan er allemaal gaan gebeuren in Egypte?

Uiterlijk dit weekeinde wordt de uitslag van de presidentsverkiezingen bekendgemaakt in Egypte, althans, dat is beloofd door de kiescommissie. Maar de toestand is ongewis, zo zegt Rob Vreeken, verslaggever van de Volkskrant in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij zet de verschillende scenario's op een rij.

Rob Vreeken
Een supporter van de Moslimbroeders op het Tahrirplein. Beeld afp
Een supporter van de Moslimbroeders op het Tahrirplein.Beeld afp

Op dit moment wordt er onderhandeld tussen de militaire junta, die het land regeert sinds de val van Hosni Mubarak, en de leiding van de Moslimbroederschap. De islamisten zeggen er zeker van te zijn dat hun kandidaat Mohamed Morsi de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Maar ook Ahmed Shafiq, die geldt als kandidaat van de legerleiding, zegt te heben gewonnen.

Een demonstrant op het Tahrirplein Beeld afp
Een demonstrant op het TahrirpleinBeeld afp

Deze gesprekken gaan over de extra bevoegdheden die de legertop zichzelf afgelopen maandag per decreet heeft gegeven, en over de bevoegdheden van de president, want die zijn door het decreet ernstig ingeperkt. Een ander punt van discussie is ontbinding van het parlement (dat wordt gedomineerd door de Moslimbroeders), waartoe het Constitunionele Hof vorige week heeft besloten. Verder wordt gesproken over de procedure van het schrijven van de grondwet, de vrijbrief voor arrestaties die het leger heeft gekregen en de ogenblikkelijke ontruiming van het Tahrirplein. Aanhangers van de Moslimbroeders zijn daar al dagenlang aan het demonstreren.

Het uitgangspunt van de generaals is: voor we Morsi het presidentschap geven, moet hij zich neerleggen bij alle noodmaatregelen. Het uitgangspunt van de Moslimbroeders is van die noodmaatregelen zo veel mogelijk van af te snoepen.

De mogelijke scenario's voor dit weekend zijn:

Er is morgenavond geen uitslag
De kiescommissie zegt nog bezig te zijn met hertellingen, maar de belangrijkste reden is dat er achter de schermen koortsachtig wordt onderhandeld (over bovengenoemde kwesties). De onzekerheid duurt voort, de betogers zullen hun kamp op het Tahrirplein niet ontruimen.

Er is morgenavond een uitslag met Morsi als winnaar
Als dat zo is, dan hebben de Moslimbroeders en de militaire junta kennelijk een akkoord bereikt over hoe ze verder samen door het leven gaan. De stoom is dan voorlopig van de ketel. De demonstranten gaan, lijkt me, naar huis. Van de verliezende kant zijn geen grote protesten te verwachten, omdat het Shafiq-kamp zijn achterban niet zal mobiliseren.

Er is morgenavond een president en hij heet Shafiq
Dan is het bal. De Moslimbroeders en andere tegenstanders van het leger zullen het beschouwen als een totale terugkeer naar het Mubarak-tijdperk. De woede zal groot zijn, met alle gevolgen van dien. Het is de vraag of de nieuwe president meteen met harde hand de orde zal herstellen, zoals hij in zijn campagne voortdurend heeft gezegd.
Dit is het zwartste scenario. Hoe het afloopt kan niemand voorspellen.

Scenario no. 4
Hoe dit scenario eruit ziet is niet bekend. Het is altijd mogelijk dat de zaken anders lopen dan je van tevoren kunt bedenken.

De massa op het Tahrirplein Beeld getty
De massa op het TahrirpleinBeeld getty
Meer over