Wat is stijl meer dan de som van lef, liefde en lol - en een beetje kleur?

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Arno Kantelberg en Jossine Modderman
Chef de mission van NOC*NSF Jeroen Bijl en fotograaf Myrthe Mylius. Beeld Hollandse Hoogte, MMP
Chef de mission van NOC*NSF Jeroen Bijl en fotograaf Myrthe Mylius.Beeld Hollandse Hoogte, MMP

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Het mogen dan de Olympische Winterspelen zijn, maar in Pyeongchang marcheren de Nederlandse sporters in zomerse kleuren over de schaats- en skipiste. Zie hierboven de chefs de mission Jeroen Bijl en Esther Vergeer in een heerlijk ensemble, al bewijst chef Bijl wel dat feloranje een kleur is die je eigenlijk geen hoofdrol moet laten spelen. Vergelijk de paralympische chef, die het oranje van haar trui gebruikt als accent. Dan fungeert het als kers op de taart, niet als de taart zelf.

Het jasje van Vergeer is een doublebreasted krijtstreepje, gedurfd, met brede revers, zoals dat hoort bij een zweireier. Bij de mouwen, die behoorlijk strak spannen om de biceps, hebben de kleermakers geen rekening gehouden met de tors van een topsporter (schouder sluit ook te nauw). Wel weer leuk: de olympische pantalons hebben een vetersluiting in de band. Dergelijke drawstring trousers maken al enige tijd hun opmars in de wereld van de confectie, zowel in de informele variant (denk: linnen zomerbroek) als als onderdeel van een pak. Bijl heeft de pijpen opgerold voor een jongensachtig effect. Werkt prima, zeker in combinatie met die helwitte sneakers. Klein puntje van kritiek: omdat zwarte knopen op het lichtgrijs ogen als verdwaalde muntdrop, had ik die knopen liever in parelmoer gezien. Maar goed, daar kun je natuurlijk je gouden plak voor hangen.

Jeroen Bijl en Esther Vergeer Beeld Hollandse Hoogte
Jeroen Bijl en Esther VergeerBeeld Hollandse Hoogte

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv

Ik zag fotograaf Myrthe Mylius in deze jurk in een van onze entertainmentmagazines. De rode-loperrecensent kwam niet verder dan een zuinig half glaasje bubbels (of kwart ster, wil ik even vanaf wezen) voor de moeite. Ach, lieve meneer van het entertainmentmagazine, hoe fout kunt u het hebben? Jazeker, dit kleedje tart traditionele ontwerpregels maar daagt ook onze verbeeldingskracht uit. Zelf trek ik asymmetrie slecht en dus zou deze jurk mij níét moeten bekoren, maar dat doet-ie vreemd genoeg toch. Het lijkt verdomd echt alsof het broddelende nichtje van Myrthe twee jurkjes doormidden heeft geknipt en de helften aan elkaar heeft genaaid, maar niets is minder waar. Dit schizo design is van de hand van Pucci en kost, tussen u en mij, een kleine 1.200 euro.

Even een lesje Italiaans. U kent Emilio Pucci (1914-1992) van zijn legendarische prints. De één schiet meteen uit zijn depressie bij het zien van de immer kleurrijke vrolijke motieven, de ander krijgt een epileptische aanval. Maar welke reactie ook: Pucci heeft stewardessen, sporters, socialites en alsook prinsessen en paupers gekleed. Ik vind het een geweldig geinige jurk, juist omdat-ie iedere vorm van esthetiek trotseert. Want wat is stijl - intrinsiek - meer dan de som van lef, liefde en lol? De ex van Thomas Berge voldoet hier volmaakt aan. Ik geef een flinke fles en zeg: drink die magnum maar lekker leeg. Niks meer aan doen.

Myrthe Mylius Beeld MMP
Myrthe MyliusBeeld MMP
Meer over