Vijf vragen

Wat is er aan de hand met de beruchte Bandidos?

Het rommelt al een week in Nederland nu motorclub Bandidos zich in twee gemeentes heeft gevestigd. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes waarschuwt zelfs voor een dreigende bendeoorlog. Waarom zijn de gemeentes zo bang voor de Bandidos? Vijf vragen over de beruchte motorclub.

Gabriella Codonesu
null Beeld anp
Beeld anp

Waar komen de Bandidos vandaan?
De club komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Vietnam-veteraan Don Chambers richtte Bandidos in 1966 op in Texas. Chambers was al eerder lid van motorclubs maar vond deze steevast te 'braaf'. Daarom besloot hij zijn eigen motorclub op te zetten. De club groeide uit tot een wereldwijd netwerk van motorclubs, met vestigingen in 24 landen, waaronder nu ook Nederland.

Leden van de Hells Angels reden vorige week in het centrum van Sittard als 'statement' tegen de Bandidos. De politie en ME hielden de groep scherp in de gaten. Beeld anp
Leden van de Hells Angels reden vorige week in het centrum van Sittard als 'statement' tegen de Bandidos. De politie en ME hielden de groep scherp in de gaten.Beeld anp

Oprichter Chambers had niet lang plezier van zijn initiatief. Hij werd in 1972 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op twee drugsdealers, Marley Leon en Preston LeRay Tarver. De twee hadden de clubleden bakpoeder verkocht als methamfetamine, ook wel bekend als chrystal meth. Leon en Tarver werden tijdens een wraakexercitie ontvoerd naar een afgelegen plek in Arizona, waar ze hun eigen graf moesten graven. Vervolgens werden ze door het hoofd geschoten.

In 1983 kwam Chambers vrij. Hij bracht de rest van zijn leven in relatieve rust door in Texas en stierf in 1999.

Wat hebben de Bandidos allemaal op hun geweten?
De club wordt in veel landen geregeld in verband gebracht met drugshandel, prostitutie, afpersing, geweldsmisdrijven en moord. Hun motto is veelzeggend: 'We are the people our parents warned us about'.

Een beruchte strijd werd tussen 1993 en 1997 in Scandinavië geleverd tussen de Hells Angels en de Bandidos, met name in Denemarken. In die 4 jaar vielen er 11 doden en 96 gewonden. Nog in 2009 kreeg de president van de Zweedse Bandidos 9 jaar cel voor twee pogingen tot moord.

Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht maken ook de Limburgse motorclubleden zich geregeld schuldig aan criminele activiteiten. 'Het gaat om afpersing van horeca, prostitutie en hennepteelt', aldus Hoes.

Bandidos en Hells Angels in de rechtbank in Duisburg in 2010. Een Hells Angel wordt verdacht van de moord op een lid van Bandidos. Beeld ap
Bandidos en Hells Angels in de rechtbank in Duisburg in 2010. Een Hells Angel wordt verdacht van de moord op een lid van Bandidos.Beeld ap

Waarom hebben de Bandidos zo veel rivalen?
De Hells Angels, Satudarah en Bandidos zijn verwikkeld in een felle strijd om de zeggenschap over drugshandel, kroegen en prostitutie. Dit conflict, in Duitsland omgedoopt tot de 'Rockerkrieg', vechten zij uit in de internationale regio rondom Limburg. In Duitsland en België is dit de afgelopen jaren al meerdere malen uitgelopen op - soms dodelijke - confrontaties. In 2007 werd de Hells Angel Robert K. in de Duitse plaats Ibbenbüren doodgeschoten. In 2009 werd Bandido 'Eschli' in Duisburg gedood door een Hells Angel. Sindsdien zou elk Bandidoslid dat een Angel te grazen neemt in Duitsland, 'Expect No Mercy' op zijn jack naaien. Ook krijgt hij van elk medelid een 'bonus' van honderd euro.

Ook de komst van de Bandidos in Nederland ligt gevoelig. Harrie R., de president van de Nederlandse afdeling van de Bandidos, was eerst lid van de Nomads, een tak van de Hells Angels. De Angels zijn van oudsher weer de grote vijand van de Bandidos. Dit is ook meteen de belangrijkste reden voor de voortdurende strijd: allerlei leden stappen over naar concurrerende groepen. Dat zorgt weer voor nieuwe onderlinge spanningen. Zo stapte kopstuk Henk Kuipers van Satudarah over naar No Surrender. Van No Surrender stapte de afdeling Southside in zijn geheel over naar de Bandidos en No Surrender werd weer opgericht door voormalig Satudarahkopstuk Klaas Otto.

Politie bij de woning van Harry R. die gesloten is op last van burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen. Beeld anp
Politie bij de woning van Harry R. die gesloten is op last van burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.Beeld anp

Wat is er aan de hand in Nederland?
Vorige week liepen in het Limburgse Nieuwstadt de spanningen al hoog op toen er twee keer explosieven werden gegooid naar de woning van Harrie R. Hells Angels uit Nederland, Duitsland en België begaven zich ondertussen naar de drukke Sint Joepmarkt in Sittard om een statement te maken tegen de motorclub. Gisteren kondigde de politie in Sittard-Geleen een noodverordening aan omdat er een feest gaande zou zijn met Bandidosleden. Vier Bandidosleden werden uiteindelijk aangehouden, onder wie Harrie R. Bij hem werd een wapen in beslag genomen.

Daarmee is de rust nog niet wedergekeerd. Burgemeester Hoes van Maastricht waarschuwt voor het risico op een bendeoorlog in Nederland. 'De afgelopen jaren hebben we alles in kaart gebracht, we weten precies hoe de netwerken in elkaar zitten. Wat er nu gebeurt, is een bendeoorlog en dat hebben we niet eerder meegemaakt in Nederland. Alle seinen staan bij ons op rood', zei hij tegen de lokale zender L1. Ook in de gemeente Alkmaar kan de vestiging van de Bandidos mogelijk tot problemen leiden. De Hells Angels zien Noord-Holland traditioneel als hun territorium.

Wat nu?
Voor justitie is het lastig grip te krijgen op de motorclubs. De clubs worden weliswaar gezien als georganiseerde misdaad, maar het blijft moeilijk te bewijzen dat een individu lid van een club is. De ergste vijand van de motorclubs lijkt vooralsnog niet de overheid, maar de rivalen.

Meer over