Wat Griekenland nodig heeft, zijn echte veranderingen

De ingezonden brieven van vrijdag 27 mei.

De Griekse minister van Financiën Tsakalotos (midden) en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. Beeld EPA
De Griekse minister van Financiën Tsakalotos (midden) en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.Beeld EPA

Brief van de dag: Grieken wantrouwen Griekenland

Afgelopen zondag drukte de Griekse regering in één stemming een set wetsvoorstellen door het parlement die in totaal 700 pagina's beslaan, 4.000 als je alle bijlagen meetelt. Ongetwijfeld zal er hier en daar best iets goeds in staan, maar voor de gewone burgers betekent het voornamelijk nog verdere belastingverhogingen. Er is werkelijk niemand die kan uitleggen hoe dit de economie vlot moet trekken. Belastingontduiking zal er enkel door toenemen en dat was toch al het probleem, niet de hoogte van de tarieven.

Ondertussen bladdert in ziekenhuizen het pleisterwerk van de muren, terwijl patiënten in roestige bedden liggen. In Athene staat de helft van de bussen zonder banden in het depot. Schoolkinderen zitten in kale lokalen op stoeltjes die in Nederland begin jaren tachtig al te oud werden bevonden.

Wat Griekenland nodig heeft, zijn echte veranderingen. Een totale hervorming van het vastgeroeste overheidsapparaat en de invoering van een sociaal vangnet dat niet afhankelijk is van de pensioenen van oudere familieleden. Geen politicus hier die weet hoe daar aan te beginnen. Fijn dat de krant weet te melden dat er weer vertrouwen in Athene is (Ten eerste, 26 mei). In Griekenland zelf wordt dit vertrouwen niet gedeeld.

Chris Stemerdink, Athene

Hoezo cultiveren?

De afschaffing van de slavernij heeft in 1863 plaatsgevonden dus niet 'eeuwen geleden', zoals Wilbert van Rijen schrijft (O&D, 26 mei). Nederland is in 1621 begonnen met handel en het houden van slaven, er is dus wel ruim twee eeuwen door Nederland in slaven gehandeld.

Aan die slachtoffers en hun nabestaanden wordt in Nederland zelf weinig aandacht besteed, het wordt zelfs een beetje weggestopt, terwijl de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ieder jaar worden herdacht; en met goede reden, laat daar geen twijfel over bestaan.

Maar dan vraag ik mij wel af: waarom is Keti Koti in Nederland geen nationale herdenkings- danwel feestdag? Waarom wordt er nauwelijks tot niet gesproken over het slavernijverleden van Nederland? Maar waarom vieren we wel elk jaar de intocht van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten?

Ik denk dat het zeker tijd wordt dat Nederland het slachtofferschap van de slaven gaat 'cultiveren'!

Arishka Jiawon, Woerden

Ongemotiveerde scholier

De koppen op de voorpagina van 26 mei over het OESO rapport ('Nederlandse scholieren ongemotiveerd', 'Nederlandse klassen onordelijk en rumoerig') bewijzen meteen de stelling van de OESO: wij houden meer van bestraffen dan van belonen.

Wouter Julien van den Haak, Delft

Ongemotiveerd?

Onze middelbare scholieren werken zich te pletter. Elke week een beetje huiswerk en vele uren in bijbaantjes om onze consumptiemaatschappij enigszins op peil te houden. Geen woord over westerse kinderarbeid in het OESO-rapport.

Hans Huisman, Bergen

Winkelend publiek slaat kerstboodschappen in bij de Jumbo. Beeld ANP
Winkelend publiek slaat kerstboodschappen in bij de Jumbo.Beeld ANP

Lot uit de loterij

Paul Kokkeler pleit voor het stemmen op individuen, en niet op partijen (O&D, 26 mei). Daar zit wel wat in, maar het lost het probleem van gebroken campagnebeloftes niet op. Waarom niet een stap verder gegaan en de volksvertegenwoordiging samenstellen door loting, zoals bepleit door David Van Reybrouck? Gelijke kansen voor iedereen en kiezers paaien met mooie beloftes heeft geen zin. Dat is pas democratie!

Joost van Linge, Winschoten

Liever Pauw

Ik ben het oneens met de briefschrijver van gisteren die Eva Jinek een verademing vindt als aflosser van Jeroen Pauw. Waar Pauw keer op keer laat zien dat hij een ideale gespreksleider is, voor wie de inhoud het belanrijkst is, blijkt het bij Jinek voornamelijk om Jinek te gaan. Ook qua dossierkennis is zij inferieur aan Pauw. Geen Jinek is een verstandig besluit van de NPO.

J de Vries, Kochenland

Fris en fruitig

De voortreffelijke column Zomerstop van Bert Wagendorp (Ten eerste, 26 mei) verdient misschien nog een aanvulling. Bedenk eens hoe vreselijk en dodelijk het moet zijn voor de heren Van Nieuwkerk en Pauw om avond na avond de vrolijke, werkelijk geïnteresseerde, uitgeruste en met frisse uitstraling gastheer uit te moeten hangen.. Daar komt nog bij dat de meeste gasten met name bij DWDD vinden dat ze dit gedrag moeten imiteren. Vreselijk toch? Volgens mij heb je dan wel wat vakantie verdiend.

Otto Honders, Wijk bij Duurstede

Meneer de specialist

Voorpaginanieuws woensdag, het geruzie tussen verloskundigen en gynaecologen. 'De twee beroepsgroepen staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar in de strijd tegen baby-sterfte'. Zelfs nog zes jaar na het uitbrengen van een adviesrapport over de verbetering van de geboortezorg.

Maar binnenin gelukkig een stuk over het Brabantse Bravis Ziekenhuis, waaruit blijkt dat goede samenwerking mogelijk is. Naar mijn idee zijn de verloskundigen vooral bang dat ze in de overlegstructuren onder het medisch/vaktechnisch geweld van de specialisten telkens het onderspit zullen delven. Misschien kijken ze daarbij wat te veel naar de ouderwetse, arrogante 'meneer de specialist' die een verpleegkundige nauwelijks zag staan. Mogelijk lopen er nog een behoorlijk aantal van dit soort statusgevoelige artsen rond. Toch zullen ze er, in het belang van baby en ouders, samen uit moeten komen.

Wel jammer, dat het onderschrift bij de foto de geschetste verhoudingen van vroeger lijkt te bevestigen. 'Gynaecoloog Richard Pal en een verloskundige bekijken een pasgeboren baby. Ik ga ervan uit dat de verloskundige ook een naam heeft.

Cor Hopman, Bathmen

Meer over