Wat gaat er gebeuren?

Hè gelukkig, Miss Piggy komt toch. Even leek het onzeker of ze samen met Kermit de Kikker een prijs zou uitreiken tijdens de 84ste Academy Awards, nadat was gebleken dat alle twintig genomineerde acteurs menselijk waren. Alweer.

'Het is moeilijk om lekker naar een feest te gaan waar je je eigenlijk niet welkom voelt. Om een of andere reden heeft de Academy varkens nooit echt als acteurs beschouwd.'

Het is een van de vele 'nieuwtjes' die mensen internationaal warm moeten maken voor het gala van aanstaande zondag. Al eerder werden druppelsgewijs de namen bekendgemaakt van andere beroemdheden die een prijs gaan uitreiken.

Naast de genomineerden is de Academy daarmee verzekerd van de komst van, onder anderen, Michael Douglas, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Halle Berry, Ben Stiller en Tom Cruise.

Maar misschien nog wel meer bepalend voor de kijkcijfers is de man die de hele ceremonie aan elkaar praat. Eddie Murphy zou dat dit jaar doen. Totdat degene die hem had gevraagd, en tevens de producer van de show, Brett Ratner, moest opstappen vanwege een homofobe opmerking die hij in een interview had gedaan. Murphy toonde zich solidair.

Tot grote opluchting van velen nam Billy Crystal vervolgens de taak van hem over.

Crystal - met zijn 63 jaar de oudste solo-Oscarpresentator sinds Bob Hope - presenteerde de Oscars al acht keer en wordt als een van meest populaire hosts ooit beschouwd.

Het is tegelijkertijd een reactie op het optreden van Anne Hathaway en James Franco, de jonge presentatoren die ingezet werden om eindelijk eens een jonger kijkerspubliek aan te spreken dan de vijftigplussers die normaal gesproken op het gala afstemmen.

Dat werkte niet: hun optreden werd flink bekritiseerd en er keken 37,6 miljoen mensen naar - 10 procent minder dan het jaar daarvoor.

In Nederland kunnen digitale televisiekijkers de show gratis volgen via Film1. Tussen middernacht en half 3 's nachts kun je de rode loper bekijken - zonder interviewtjes van Bridget Maasland dit jaar omdat de licentie voor een plek langs de rode loper tamelijk duur is.

Van 2.30 tot 4.00 uur volgt dan de echte Oscaruitreiking. Nog leuker dan alleen opblijven is met vrienden kijken, zoals in De Balie (Amsterdam) en de RKZBios (Groningen).

undefined

Meer over