nieuws in 5 minuten

Wat er vandaag gebeurde, samengevat in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

In Breda neemt een GGD-medewerker een coronatest af.Beeld Arie Kievit

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen…

Het RIVM meldt vandaag 2.217 besmettingen - wederom een record en het hoogste aantal sinds testen begin juni voor iedereen toegankelijk werd. Maar door de drukte in de teststraten kan lang niet iedereen met klachten worden getest. Het werkelijke aantal nieuwe besmettingen zal daarom nog hoger liggen.

Op dit moment liggen er in de Nederlandse ziekenhuizen 410 coronapatiënten. Dat zijn er 57 meer dan gisteren. In een week tijd is het aantal opgenomen coronapatiënten bijna verdubbeld. Op de intensive care steeg het aantal patiënten vandaag met 8 tot een totaal van 85. 

Gisteravond gingen in de zes veiligheidsregio’s met de meeste besmettingen nieuwe maatregelen in. De openingstijden voor horeca werden ingekort. Daarnaast moeten strengere controles de verspreiding van het coronavirus indammen.

… en Nederlanders verliezen vertrouwen in bondgenoot VS.

Mocht het tot een nieuwe koude oorlog tussen de Verenigde Staten en China komen, dan wil een meerderheid van de Nederlanders neutraal blijven. Dat blijkt uit uit een opinie-onderzoek onder 23 duizend Nederlanders, in opdracht van Instituut Clingendael. Van de ondervraagden ziet 29 procent de VS als ‘dreiging’. Daarmee wordt de Navo-bondgenoot haast net zo gewantrouwd als Rusland (36 procent) en China (35).

De VS zijn ondertussen beland in een politiek spiegelbeeld van Obama’s laatste regeringsmaanden. Vrijdag overleed de liberale opperrechter Ruth Bader Ginsburg, lid van het invloedrijke Amerikaanse Hooggerechtshof. President Trump wil nog net voor de verkiezingen een conservatieve opvolger aanstellen.

Vier jaar geleden beletten de Republikeinen Obama hetzelfde te doen. Hun argument destijds: de kiezer moet over over zo’n belangrijke benoeming besluiten. De Democraten zijn woedend over deze in hun ogen Republikeinse hypocrisie.

De zonsopgang van vanochtend doet het Capitool in Washington oplichten.Beeld AFP

Verder in het nieuws…

- Het Amerikaanse equivalent van het RIVM erkent - als laatste grote gezondheidsdienst - dat het coronavirus zich door de lucht kan verspreiden. Contact van nabij blijft wel de belangrijkste route van virusoverdracht.

- De data over effectiviteit en veiligheid van het Russische coronavaccin ‘Spoetnik V’ zijn vervalst. Dat zeggen wetenschappers uit onder meer Italië, de VS en Duitsland.

-  De Britse regering dreigt met boetes van maar liefst 10.000 pond voor burgers die zich niet aan de zelfisolatie houden. Het aantal besmettingen loopt in het Verenigd Koninkrijk de laatste weken snel op.

- Sinds de invoering van het boerkaverbod hebben vrouwen met een nikab steeds vaker te maken met discriminatie en geweld. Stichting Meld Islamofobie wil daarom dat het verbod wordt afgeschaft.

- Drie Europese techbedrijven, waaronder één uit Nederland, leverden surveillancetechnologie aan Chinese veiligheidsdiensten. Dat meldt Amnesty International op basis van onderzoek.

- Twee Nederlandse effectenhandelaren en een Pools dochterbedrijf van ING blijken spilfiguren in een internationaal witwasnetwerk. Miljarden euro’s aan dubieus Russisch geld werden daarbij weggesluisd naar belastingparadijzen.

- De Nederlandse aandeelhouders van Unilever hebben vandaag ingestemd met het voorstel om het bedrijf om te vormen tot een volledig Brits bedrijf.

- De rijkste 1 procent van de wereld stoot dubbel zoveel CO2 uit als de armste helft. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib naar de CO2-uitstoot tussen 1990 en 2015.

- De mysterieuze olifantensterfte in Botswana werd veroorzaakt door blauwalg. Dat maakten de autoriteiten van het land vandaag bekend.

- HBO en Netflix zijn de grote winnaars bij de jaarlijkse uitreiking van de Emmy’s.  HBO haalde in totaal 30 prijzen binnen - vooral met Succession en Watchmen scoorden goed. Netflix bleef steken op 21.

Voor meer achtergrond…

Een half jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen zitten de maatregelen tegen het coronavirus politieke campagnes flink in de weg. Voorzichtig tasten partijen de mogelijkheden af. Wat te doen als het virus wegebt? En wat als het verder opleeft?

Een Jesse Klaver met vijfduizend GroenLinks-aanhagers in een uitverkochte Afas Live gaan we in ieder geval niet zien. Misschien is een partijbijeenkomst in de buitenlucht mogelijk. Verder moeten livestreams het fysieke samenzijn vervangen. Sociale media-kanalen worden meer dan ooit ingezet. Zo houdt de PvdA op Instagram live-uitzendingen.

Een andere kwestie is het ‘canvassen’, de klassieke rondgang langs voordeuren. SP rolt tussen vrijwilliger en kiezer een anderhalve meter lange deurmat uit. D66 vraagt bij ieder gesprekje voor de zekerheid eerst hoe mensen zich voelen.

En dan nog dit…

Een jaar lang verruilde cabaretier Jasper van Kuijk de Delftse binnenstad voor het Zweedse platteland. In zijn columns rapporteerde hij wekelijks hoe het hem en zijn gezin verging - ook in coronatijd.

Terwijl de rest van Europa in lockdown zat, zaten begin april de terassen in Stockholm vol alsof er geen corona bestond.Beeld AP

Zweden was in zijn strijd tegen het virus een vreemde eend in de Europese bijt. Het blinde vertrouwen van de bevolking in haar regering deed elders de wenkbrauwen rijzen. Van Kuijk trachtte dit beeld van zijn ‘bonusland’ te nuanceren door te sc hrijven over andere aspecten van het Zweedse leven: het Midzomerfeestde kleine klassen en de publieke omroep.

Vandaag blikt Van Kuijk terug op zijn Zweedse jaar. ‘Veel van de problemen in Zweden herkende ik uit Nederland. Maar Zweden stelt daar wel iets tegenover waar ik in Nederland graag meer van zou willen zien. Hoop en ambitie. Zweden zien zichzelf als ‘goede mensen’. En goede mensen moeten proberen om het juiste te doen.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 21 september tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over