Wat dragen zij?

De modeweken in Parijs en Milaan zijn niet alleen interessant door de collecties die worden getoond. De bezoekers - stylisten, modejournalisten, celebrity's, modegroupies, modellen buiten functie en inkopers - zijn minstens zo boeiend....

Nooit zie je zo veel hippe, goedgeklede, stijlvolle, raar uitgedoste en excentrieke mensen bij elkaar. En dan met name de groep stylisten, die beroepsmatig een of meer seizoenen vooruitloopt op de rest van de mensheid, en als eerste nieuwe merken en trends ontdekt en ook aantrekt, soms nog voor ze op de catwalk te zien zijn. Hoewel het ook erg fijn kijken is naar klassiekere vrouwen als Anna Wintour en Kate Betts, de onberispelijk gecoiffeerde en subtiel maar perfect opgemaakte hoofdredacteuren van respectievelijk de Amerikaanse Vogue en Harper's Bazaar. Het verhaal wil dan ook dat beide dames elke ochtend in hun luxe hotelsuites bezocht worden door een kapper en een visagist. En vooral Wintour draagt kleren waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Geen enkele twijfel dat de lange leren jas met bijpassende laarzen, waarin ze slechts één middagje te bewonderen is, van echt krokodillenleer is.

Mode kijken doet mode kopen, al was het maar omdat er een paar weken lang simpelweg niets anders bestaat. Tussen twee shows die in het centrum van Milaan worden gehouden, wordt bij de pas geopende Prada-winkel ingeslagen alsof het uitverkoop is bij H & M. Waarbij het helpt dat een groot aantal kopers kan rekenen op een stevige editor's discount. De echt belangrijke fashion editors hoeven overigens de winkel niet eens in. Bij aankomst zijn hun hotelkamers al gevuld met enorme dozen vol mild stemmende cadeaus. Hoe belangrijker iemand is, hoe groter en duurder de tas die uit zo'n doos tevoorschijn komt.

Maar posities in de modewereld laten zich niet alleen aflezen aan tassen en kleren. Schoenen zeggen ook in dit geval alles, en dan gaat het niet eens zozeer om merken. Wie het volhoudt een hele week op heel hoge hakken te lopen, heeft hoogstwaarschijnlijk een eigen auto met chauffeur tot haar beschikking. Mindere goden moeten het doen met de metro, soms staand een show bekijken en vaak erg lang wachten voor ze uberhaupt worden binnengelaten. Met dagen van minimaal tien uur grijp je dan al snel naar iets comfortabelers. Toppunt van decadentie in dit verband zijn blote benen in winterweer. Iets nieuwere variant op dit thema: grofmazige netpanty's in slingbacks of hooggehakte sandalen.

Wat droegen zij nog meer, afgelopen maart in Milaan en Parijs? Als er al een algemene trend te ontdekken was, dan was het wel vrolijkheid. Ditmaal weinig klassieke schoenen met bijpassende tas en weinig stijlvol minimalisme, tot voor kort favoriete modemensen-stijlen. De sfeer van de kleren was uitgelaten, druk, jong en poppy, met een flinke knipoog naar de jaren tachtig: revers en tassen versierd met buttons en corsages (al zijn die laatste alweer een beetje op hun retour, sinds ze ook zijn ontdekt door de grote modeketens), spijkergoed en tassen met veel studs (dé tas van het seizoen is een druk beslagen soepel leren exemplaar van Sonia Ry kiel, de oer-Franse ontwerpster die weer helemaal hip is), truitjes met streepjes en rokken met bloemen. Geen taille was meer zonder brede ceintuur, en benen waren behalve in netpanty's (bij voorkeur níet zwart) gestoken in fantasiepanty's (favoriet zijn die bedrukt met het Chanel-logo), kanten mouwloze leggings (very vintage Madonna) of, errug deze zomer, pumps met korte sokjes erin. Ook gesignaleerd: broeken die net als eind jaren zeventig in laarzen worden gedragen. Favoriete laarzen van dit moment zijn suède bondage laarzen van Vivienne West wood, een ontwerp uit begin jaren tachtig dat opnieuw is uitgebracht.

Veruit de best opgepikte zomertrend was de militaire look, die tegenwoordig zo vaak opduikt dat ie er vaker wel dan niet lijkt te zijn. En bontjassen - liefst gedragen met een spijkerbroek - zijn een basic geworden. Een jaar geleden zag je ze nog maar mondjesmaat, nu had bijna iedereen er een aan. En gezien de enorme hoeveelheid die op het plankier voorbijkwam, is de bontgolf nog lang niet ten einde.

Wat doet zo'n overdosis mode en modemensen met je? Na twee weken verlang je vooral naar je eigen klerenkast. Al was het alleen maar omdat je iedere keer weer veel te weinig en net het verkeerde hebt ingepakt.

Meer over