Wat de reljeugd in Londen kan leren van de Franse film La Haine

De Franse film La Haine, over criminaliserende jeugd in de buitenwijken van Parijs, wordt binnenkort vertoond in de Londense buitenwijk Tottenham. Want dat is de buitenwijk van Britse hoofdstad waar vorig jaar zomer rellen uitbraken toen jongeren zich tegen de politie begonnen te keren en winkels begonnen te plunderen.

Redactie
Filmstill uit La Haine. Beeld
Filmstill uit La Haine.

La Haine (de haat) wordt vertoond op de avond voordat Londenaren kunnen stemmen wie hun nieuwe burgemeester wordt (op 3 mei), schrijft de Britse krant The Guardian. De film van regisseur Mathieu Kassovitz gaat over de dag na hevige rellen in de woesternij van een Parijse banlieu (buitenwijk). Drie opgefokte vrienden, de joodse Vincent, de Algerijn Saïd en de donkere Hubert, zweren wraak op de politie, nadat een jonge Algerijn wordt mishandeld tijdens een politieverhoor.

Het bedrijf Future Cinema wil de film uit 1995 in Londen laten zien om het 'debat over de oorzaken van de rellen in de hoofdstad van vorig jaar te heropenen', zegt Fabien Riggall van Future Cinema. 'We geloven dat film een zeer krachtig medium is, dat universeel is en dat toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen.' De film is te zien in de wijk Broadwater Farm, een sociaal huisvestingsproject in Tottenham, in het noorden van Londen. 'Als 400 jongeren uit de wijk de film zien, en zelfs maar een paar van hen erdoor geïnspireerd raken weg te trekken en hun eigen bestaan ergens anders op te bouwen, zou dat fantastisch zijn', zegt Riggall.

Meer over