Wat de kekmens niet kent

Kekmensen kennen weinig smaken, want kant-en-klaarmaaltijden - kekvoedsel -smaken allemaal hetzelfde naar wat gemiddeld wordt gewaardeerd. Bovendien denkt een kekman dat koken veel tijd kost, omdat hij de minuten waarin de rijst gaar moet worden als werk ziet....

Een kekman zal nooit aan stokvis beginnen, of aan klipvis ofwel 'klippfisk'. Gedroogde kabeljauw of gedroogde en gezouten kabeljauw moet in water weken. Dat kost veel tijd en tijd is werken, behalve op een terras in de stad, dan is het geld.

Er is nog iets anders dan smaak; de sensatie die mondgevoel heet, de kekman weet niet eens waar we het over hebben. De laatste keer dat hem zo'n gevoel gewaar werd, was toen hij op de zoom van het lakentje in zijn kinderbedje sabbelde. Een heerlijk zoompje.

De maaltijd hieronder voorgesteld, heeft dat. Hij wekt gevoelens op die niet kunnen: schunnige. Het lukt eigenlijk alleen goed als voor veel mensen wordt gekookt. Het werk blijft hetzelfde. Nodig: gedroogde vis of gezouten gedroogde vis. We kochten verpakte moten bacalao (zout) van het merk Fishermans Choice en beginnen een speurtocht naar andere merken van dit schier vergeten, fantastische visproduct. Het is vis die zonder moderne ingrepen lang houdbaar is gemaakt en is veranderd in en heel ander product, dat niet met verse vis vergeleken moet worden. De vis moet in water worden geweekt, minstens 24 uur. Het water moet een paar keer worden ververst.

Kook rijst naar voorkeur - een oud recept van de marine waarin stokvis een rol speelt schrijft droge rijst voor. Kook aardappelen die niet gaan kruimen. Bak op matig vuur veel grof kleingesneden uien. Pocheer de geweekte vis in weinig water. Trek de moten uit elkaar in vlokken. Doe huid en graat terug in de pocheerbouillon en kook die even door. Zeef de bouillon. Snijd de aardappelen in blokken en bak ze heel kort in olijfolie.

Meng rijst, visvlokken, uien, aardappelen en de gezeefde bouillon in een grote schaal en smaak het op met peper en zout. Volgens opa, die bij de marine was, moeten er mosterdsaus en augurken bij. We komen er op terug.

Meer over