Update

Wat brengt SBS 6 in het nieuwe tv-seizoen?

Drie uur per dag. Dat is het gemiddelde dat Nederlanders nog altijd besteden aan het kijken naar televisie. Met het nieuwe tv-seizoen in aantocht, werpt Volkskrant.nl deze weken een blik op het nieuwe aanbod. Vandaag: SBS 6.

Thijs van Soest
null Beeld

De verwachtingen rond de nieuwe programmering van SBS 6 zijn hooggespannen. Waar de familiezender in 2009 nog net zo groot was als concurrent RTL 4, nam de belangstelling van kijkers en adverteerders in de jaren daarna flink af. Het uitmelken van tv-hits als Popstars en het ontbreken van vernieuwingen, kwam de zender duur te staan. Kijkers en adverteerders haakten massaal af. De nieuwe eigenaren Talpa en Sanoma beloofden verbetering. Na anderhalf jaar van voorbereiden, komen ze binnenkort met de volgende vernieuwingen.

1) Amusement: Sterren Springen op Zaterdag en Villa Morero
SBS6 gaat vernieuwen, maar houdt tevens vast aan het volkse imago. Het kiest daarom opnieuw voor een serie amusementsprogramma's waar bekende Nederlanders centraal staan. Te beginnen op 25 augustus, elke zaterdag 2 uur lang, gaan 16 'sterren' schoonspringen van hoge duikplanken, de Olympische torens. Gerard Joling praat de show aan elkaar. Joling zat bij de zender op de reservebank, maar krijgt nu dan toch een nieuw programma. Hij blijft aan de zender verbonden, maar niet meer in vaste dienst. Later in het seizoen volgt hoogstwaarschijnlijk ook weer een nieuw seizoen van Sterren dansen op het ijs, één van de weinige successen uit het recente verleden.

Andere amusementsprogramma's bij SBS in het nieuwe seizoen zijn Alles Kids! met Jochem van Gelder, Wie Trouwt Mijn Zoon (oud-RTL4), nu met Erik van der Hof, en De Lijf Show met Marc Klein Essink. Dit is volgens SBS 'een entertainende en leerzame spelshow over gezondheid en het menselijk lichaam', vanaf 29 augustus. Verder is er nog Villa Morero. Daarin ontvangen Martin Morero en Tante Cor, twee typetjes uit Gooische Vrouwen, bekende Nederlanders in hun villa. Volgens SBS zal er worden 'gegeten, gedronken, spelletjes gespeeld en heel wat afgekletst. Villa Morero staat voor Jordaanse gastvrijheid op z'n Gooisch'. Elke maandagavond te zien.

undefined

2) Dramaserie: Dokter Tinus
Dankzij de nieuwe eigenaren kan er bij SBS 6 ook weer geïnvesteerd worden in nieuw drama. Elke woensdagavond is Thom Hoffman te zien in Dokter Tinus, een komische dramaserie met meer bekende namen in de hoofdrollen, onder wie Tygo Gernandt. De serie is de Nederlandse versie van het Britse Doc Martin dat daar al vijf seizoenen loopt. Hoffman speelt de vaatchirurg Tinus, die zijn functie moet opgeven vanwege een bloedfobie. Hij wijkt uit naar een klein dorp om zich daar te vestigen als enige huisarts. De verschillen tussen het leven op het platteland en de grote stad staan centraal.

3) Nieuws: Shownieuws 2.0 en Hart van Nederland 2.0
Het dagelijkse Shownieuws in de vooravond op 6 krijgt een complete make-over. Dit gebeurt onder leiding van de voormalige eindredacteur van RTL Boulevard, Leon de Ruyter. Bekende Boulevardgezichten als Bridget Maasland en Leco Zadelhoff zijn aangetrokken. Er komt meer aandacht voor lifestyle in het vernieuwde Shownieuws dat naar verluidt ook nieuwe presentatoren krijgt. Nog niet bevestigd, maar het zoemt wel rond in Hilversum: Beau van Erven Dorens zou één van hen zijn. Van Viktor Brand wordt in ieder geval afscheid genomen. Ondertussen krijgt ook Hart van Nederland vanaf september een opknapbeurt. Hier is inmiddels al afscheid genomen van de bekende presentatrices. Sandra Schuurhof is van RTL Nieuws overgekomen als nieuwe presentatrice.

4) Quizzen in de vooravond: 'Kom maar naar beneden!'
Ze zijn een tijd weg geweest bij de commerciëlen - fans van het genre moesten het doen met Lingo en That's the Question bij de publieken - maar SBS zet vol in op quizzen in het nieuwe seizoen. Zo keert elke dag om 18:20 uur de langst lopende spelshow in de geschiedenis van televisie terug: The Price is Right. Hier in Nederland eerder te zien als Prijs je Rijk! (met Fred Oster), Prijzenslag (Hans Kazan) en Cash & Carlo (Carlo Boszhard). Eddy Zoey is de nieuwe presentator. Raden naar prijzen van producten is waar het hier om gaat. Elke dag om 20:00 is er vervolgens De Gemene Deler. Dit is een 'up tempo kennisquiz met een twist'. SBS: 'Het lijkt in eerste instantie een normale multiplechoicequiz, maar niets is minder waar. De kandidaten spelen namelijk niet alleen tegen elkaar, maar ook met elkaar: elk antwoord moet unaniem worden gegeven.'

5 ) Controverse
Ron en Rick Brandsteder zijn te zien als teamcaptains in 'Van je Vrienden Moet je het maar hebben'. Hierin staat iedere week een andere BN'er centraal. In de studio ontvangt hij/zij een groep bekenden uit het vak. Wie kent hem/haar het beste? Twee teams van bekende vrienden strijden in verschillende rondes tegen elkaar. In een van de rondes wordt de bekende Nederlander onder hypnose gebracht. Wat doet de bekende Nederlander in kwestie onder hypnose volgens zijn beste vrienden? Catherine Keyl is één van de deelnemers. Vader en zoon Brandsteder moeten proberen zoveel mogelijk informatie uit de kandidaat te krijgen. Begindatum van deze controversiële show is nog niet bekend. Ook wordt er nog gezocht naar een presentator.

Verder bij SBS 6 in het nieuwe seizoen: Wegmisbruikers, Red Mijn Vakantie, Amerikaanse series als NCIS en de WK-kwalificatiewedstrijden. Op vrijdagavonden zijn grote films te zien.

Meer over