Column

'Wat Arie zelf kan, is overigens voor discussie vatbaar'

Arie Boomsma beschouwt Paris Hilton als het toppunt van leegheid. 'Helaas, want ik ben een grote fan van Paris Hilton', schrijft columnist Max Pam in zijn tv-recensie voor de Volkskrant.

OPINIE - Max Pam
Arie Boomsma Beeld ANP
Arie BoomsmaBeeld ANP

Arie Boomsma heeft een boekje over zichzelf geschreven. Het heet eenvoudig Roem en als ondertitel draagt het de adembenemende alliteratie: 'De zucht naar zichtbaarheid'. Het is een wat kneuterig en knullig boekje, waarin Arie vooral de jeugd wil waarschuwen. Waarschuwen voor de roem. Iedereen wil tegenwoordig beroemd zijn, maar je moet wel iets kunnen. Beroemdheid zonder dat je iets kunt, is leeg. Nog mooier is het als je voor dat kunnen ook nog hard hebt gewerkt.

Arie Boomsma beschouwt Paris Hilton als het toppunt van leegheid. Helaas, want ik ben een grote fan van Paris Hilton. Er is geen mediafenomeen dat mij zo aan het lachen kan maken als Paris Hilton. Dit weekend brachten de Vlaamse kranten het nieuws dat Paris binnenkort komt winkelen in Antwerpen. Ook heeft zij in Cannes haar debuut gemaakt als dj. De kritiek op haar eerste optreden was niet mals, maar uiteraard trok Paris zich daar niets van aan.

Arie Boomsma citeert nogal wat filosofen, maar ik zou daar een uitspraak van Lao Tse tegenover willen stellen: 'Onsterfelijk worden zonder er iets voor te doen, is het hoogste dat een mens kan bereiken.' Wat Arie zelf kan, is overigens voor discussie vatbaar. Nog niet zo lang geleden zag ik hem acteren in een spotje van Douwe Egberts en ik dacht daar het mijne van. Een mooi lichaam heeft Arie wel, een bezit waarvoor hij hard werkt om het in stand te houden.

Zucht
Er heersen nog tropische temperaturen, maar de eerste zucht naar zichtbaarheid is al over het land gewaaid. Het talentenjachtseizoen werd bij RTL geopend met Beat the Best. Na Idols, X-Factor, The Voice, enzovoort, is dit een show 'waarin alle disciplines samenkomen'. Veel jatwerk dus, maar dan zo dat het net weer even iets anders is. Ook presentatoren en juryleden komen uit dezelfde tombola.

In de presentatie werd Chantal Janzen geassisteerd door Gordon, die weer blijk gaf van zijn onvervalste humor. Tegen een deelnemer zei hij: 'Uit Kirgizië? Nooit van gehoord. Hebben ze daar mooie stranden, hahaha?' Een beetje pijnlijk, want op de stranden van Kirgizië zijn een paar bloedige aanslagen gepleegd door fundamentalistische moslims die het niet kunnen verdragen dat men daar schaars gekleed te water gaat.

In de jury kwamen wij de veterane Angela Groothuizen tegen, die alles relateerde aan 'vroeger'. Ook de onvermijdelijke Jeroen van Koningsbrugge maakt deel uit van de jury. Je krijgt zo langzamerhand het gevoel dat hij van al zijn schnabbels een heel Somalisch vluchtelingenkamp kan onderhouden.

Roem
Om hun zucht naar zichtbaarheid waar te maken, hadden deelnemers van Beat the Best allemaal heel hard gewerkt. Sommigen wekten de indruk dat zij al een hele carrière achter de rug hadden, zoals de artistieke bellenblazer en de jongen die zich tot in de perfectie had aangeleerd om als een robot te bewegen. Straks wacht bij de finale in Carré hopelijk onsterfelijke roem, maar ik moet altijd denken aan die cartoon in The New Yorker, waarop je een trotse kok naast een kilometers lange hotdog ziet staan. Een klein ventje kijkt naar hem op en zegt: 'You made the biggest hotdog ever made. So what?'

Morgen over Zomergasten.

Jean-Pierre Geelen is met vakantie. Hij wordt deze week vervangen door Volkskrant-columnist Max Pam.

undefined

Meer over