Volkskrant avondVrijdag 27 september

Wat als impeachment in Trumps voordeel uitpakt? | Auteur maffiaboek Gomorra: ‘De maffia in Amsterdam is erger dan in Napels’

In New York, de thuisstad van Donald Trump, maken demonstranten met kracht duidelijk dat de president hun niet snel genoeg uit zijn ambt kan worden gezet. Beeld Reuters
In New York, de thuisstad van Donald Trump, maken demonstranten met kracht duidelijk dat de president hun niet snel genoeg uit zijn ambt kan worden gezet.Beeld Reuters

Vandaag belangrijk

Wat als impeachment in Trumps voordeel uitpakt?
De procedure om de Amerikaanse president Trump uit zijn ambt te zetten, kan een averechts effect hebben, constateert correspondent Michael Persson. Maar niets doen is voor de oppositie óók riskant.

Rokende horecagast moet naar buiten. Maar voor hoe lang?
De rokende horecagast moet naar de stoep of het terras. Door een uitspraak van de Hoge Raad biedt de inpandige rookruimte geen soelaas meer: die moet dicht. Als het aan anti-rookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) ligt, worden straks ook de buitenruimtes rookvrij.

Rookruimte van Club Bitterzoet in Amsterdam Beeld Eva Roefs
Rookruimte van Club Bitterzoet in AmsterdamBeeld Eva Roefs

Grote pensioenfondsen verzetten zich tegen dreigende kortingen
De grootste pensioenfondsen werken aan een plan om te voorkomen wat DNB-president Knot vindt dat ze moeten doen: zo snel mogelijk korten op de pensioenen.

Amsterdamse basisschool moet sluiten door lerarentekort – of is er iets anders aan de hand?
De 16e Montessorischool in Amsterdam moet de deuren sluiten vanwege het lerarentekort. Althans, dat is het verhaal van de schoolleiding. In hoeverre is de sluiting inderdaad het gevolg van de lerarencrisis?

Een schoolklas passeert de 16e Montessorischool in Amsterdam Zuidoost. Beeld Guus Dubbelman
Een schoolklas passeert de 16e Montessorischool in Amsterdam Zuidoost.Beeld Guus Dubbelman

Vanavond op televisie

In geschiedenisprogramma Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen (NPO 2, 21.05 uur) aandacht voor het interbellum. Het zijn de jaren van de verzuiling en begin jaren dertig doet een nieuwe organisatie zijn intrede: de NSB. Suzy Q (NPO 2, 23.55 uur) is een prachtig portret van een dromerig pubermeisje en haar gezin in de jaren zestig. Suzy slaagt erin door te dringen tot de hotelkamer van Mick Jagger en Marianne Faithfull, die in Amsterdam verblijven. Doorbraak van regisseur Koolhoven en hoofdrolspeler Carice van Houten. Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Een avond over de zin van het leven
Volkskrantredacteur Fokke Obbema was na een hartstilstand even dood. Na die gebeurtenis ging hij op zoek naar de essentie van het leven. De serie uiteenlopende gesprekken die hij voerde zijn gebundeld in een boek dat op dit moment wordt gepresenteerd in Amsterdam. Via de livestream kunt meekijken met de presentatie.

Beelden uit de interviewserie Zin van het leven Beeld Jitske Schols
Beelden uit de interviewserie Zin van het levenBeeld Jitske Schols

Opinie

Zo pareer je als klimaatactivist het verwijt dat je hypocriet bent
Een klimaatactivist die vliegt zal al snel worden weggehoond. Maar zulke verwijten zijn niet nuttig, betoogt schrijver Emy Koopman. Niemands gedrag is consequent, maar voor iedereen is de klimaatcrisis een gevaar.

null Beeld Nathalie Lees
Beeld Nathalie Lees

Aanraders van de redactie

Is er over 35 jaar ook nog pensioen voor mij?
Tweeduizendzeshonderdeenentwintig euro. Als de wereld de komende 36 jaar exact hetzelfde blijft, ontvang ik vanaf mijn 68ste, op 2 januari 2055, elk maand dit bedrag aan AOW en pensioen.

null Beeld Jiri Büller, bewerking Arno Bosma
Beeld Jiri Büller, bewerking Arno Bosma

Auteur maffiaboek Gomorra: ‘De maffia in Amsterdam is erger dan in Napels’
Napolitaanse toestanden in Amsterdam, klonk het na de moord op advocaat Derk Wiersum. Volgens schrijver Roberto Saviano (40) is het in Amsterdam zelfs erger. ‘Niet de agenten, maar het hele systeem is bij jullie corrupt.’

Saoedi-Arabië zet in op (kuis) toerisme
Saoedi-Arabië wil meer toeristen gaan trekken. Het versoepelt daarom de visumregels en de kledingvoorschriften voor bezoekers. Maar verwacht geen toestanden à la Ibiza of Chersonissos: bikini’s en alcohol blijven strikt verboden.

Beginnen alzheimer en reuma met een ontstoken gebit?
Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s trouwens ook.

null Beeld Marthe van de Grift
Beeld Marthe van de Grift

Echte liefde, nooit meer naar huis, liefdesbaby’s, en dat alles dankzij een rubriek in de Volkskrant
In de Magazinerubriek De Buitenkans stelden singles zich voor aan het lezerspubliek. Heeft dat zijn vruchten afgeworpen? Reken maar.

De schrijver van Ciske de Rat zou zeggen dat Amsterdam krankzinnig is geworden
Een lezer stuurde Sylvia Witteman de memoires van Ciske de Rat-auteur Piet Bakker uit 1946, die daarin maar al te klare taal spreekt over de ‘schrikbarendste straat van de Pijp’: de Govert Flinck, waar krankzinnig genoeg een bovenwoning inmiddels een miljoen euro kost.

Meer over