Wat als een raket inslaat in Utrecht?

HAIM DIVON

Stelt u zich eens voor dat er jarenlang af en toe Katjoesja-raketten inslaan vlak bij uw woning, in bij voorbeeld Utrecht. Omdat de regering adequate maatregelen neemt, veroorzaken deze aanvallen weinig slachtoffers. Wat zou u doen?

Sinds Israël zich in 2006 totaal terugtrok uit de Gazastrook, heeft het land te lijden onder voortdurende raketaanvallen - altijd gericht op burgers. Die aanvallen zijn afgelopen weekeinde geëscaleerd. Van 9 tot en met 13 maart werden meer dan 200 raketten en mortieren vanaf de Gazastrook gelanceerd op plaatsen in het zuiden van Israël, zoals Be'er Sheva, Ashdod en Ashkelon.

Tot 11 maart zijn 50 van deze raketten op grondgebied van de Gazastrook beland, 76 op Israëlisch grondgebied en 27 werden onderschept door Israëlische raketten van het Iron Dome-defensiesysteem. Hierdoor zijn drie burgers gewond geraakt. Deze situatie is ontstaan doordat de terroristische organisatie Popular Resistance Committee een aanslag aan de Israëlisch-Egyptische grens voorbereidde. Israël moest deze aanval voorkomen.

Het spervuur van raketten vier dagen op rij heeft het dagelijks leven in Zuid-Israël flink verstoord. Een miljoen Israëlische burgers moesten met regelmatige tussenpozen naar de schuilkelders en 200 duizend leerplichtigen konden niet naar school.

Israëlische verdedigingsacties hebben als doel het stoppen van de aanvallen. Ze zijn alleen gericht tegen de geweldplegers en hun infrastructuur. Er zijn daarbij tot gisteren meer dan 22 opstandelingen gedood en vier burgerslachtoffers gevallen. Wij betreuren deze slachtoffers en erkennen dat zij slechts een klein percentage vormen van het totale aantal slachtoffers.

Ik vraag u: stelt u zich eens voor hoe het moet zijn voor een moeder in Zuid-Israël, die haar kinderen van school moet houden omdat zij voor hun leven vreest, terwijl zij de raketten in de buurt van haar huis hoort inslaan. Het is logisch dat Israël zijn burgers beschermt. Terroristische organisaties vallen Israël aan. Israël verdedigt zichzelf om verdere aanvallen te voorkomen.

Haim Divon is ambassadeur van Israël in Nederland.

undefined

Meer over