Satire

Wat als deze man straks over nucleaire wapens beschikt?

Voor dé politieke belofte van Verenigd Rusland, Vladimir Poetin, gelden de parlementsverkiezingen van 18 september als een belangrijke test. Mocht zijn partij de verkiezingen winnen, maakt de miljardair Poetin grote kans in 2018 daadwerkelijk president te worden. Voor velen reden tot zorg.

Vladimir PoetinBeeld ANP

NAVO-baas Jens Stoltenberg: 'Poetin is een agressieve oud-KGB'er met een flair voor zelfverheerlijking. Zo'n man krijgt straks dan de leiding over het hele leger van een grootmacht, nucleaire wapens incluis. Het is een gevaarlijk scenario.'

De wereld wacht de ontknoping met ingehouden adem af. Ruslandkenner Robert de Muis: 'Poetin is compleet onberekenbaar en roept op persconferenties de gekste dingen. Het is een raspopulist die zijn outsiderstatus handig inzet, maar die ook de neiging heeft zijn politieke tegenstanders te intimideren.' Met nog een paar weken te gaan staat de partij van deze politicus, door sommigen een angry young man genoemd, bij wedkantoren bovenaan de lijst met favorieten. Onderaan de lijst, op plaats twee, vinden we de onafhankelijke kandidate Maria Baronova.

Bij eerdere verkiezingen in Rusland won Verenigd Rusland vaak met een fikse meerderheid, variërende van 98 tot 140 procent van de stemmen. Volgens kenners maakt Baronova daarom weinig kans op de overwinning.

In Rusland zelf reageren velen laconiek op de zorgelijke vooruitzichten. Yevgeni Lamotov: 'We hebben nog niet zo lang geleden een machtswisseling gehad met ene Medvedev (Dimitri red.). Daar hebben we nog altijd last van, dus als Poetin stabiliteit biedt, krijgt hij het voordeel van de twijfel. We geloven echt dat hij Rusland er weer bovenop kan krijgen na jaren van politieke instabiliteit. En weet je, als de verkiezingen naderen zal hij zijn toon vast matigen, om presidentiëler over te komen.'

Meer over