Wat 70 biljard sneeuwvlokken met een land doen

350 sneeuwploegen van Rijkswaterstaat, 1.400 restaurants die geen maaltijden bezorgen en 1.395 kilometer file in de avondspits: feiten en cijfers bij het winterse weer.

Jochem van Staalduine
Een auto is door de gladheid gestrand in een sloot in Wamel. Beeld Marcel van den Bergh
Een auto is door de gladheid gestrand in een sloot in Wamel.Beeld Marcel van den Bergh

7 op 10 treinen op tijd

Vanwege het winterweer reed de NS volgens een aangepaste dienstregeling. Op sommige trajecten was het aantal treinen gehalveerd. 'Dat doen ze ook zo in de Alpenlanden', aldus woordvoerder Erik Kroeze. 'Zo houden we de uitval relatief beperkt.' Van de treinen die nog wél reden, liep in de middag rond de 70 procent op schema. In de avond verliep het treinverkeer uiterst moeizaam. Vooral rond Amsterdam, Utrecht, Schiphol, Haarlem en Zaandam reden er weinig treinen.

0,2 à 0,3 procent minder groei

Als Nederland een volledige werkdag mist kost dat 0,2 à 0,3 procent van de economische groei in een kwartaal, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'Dat is te zien als Kerst het ene jaar in het weekend valt en het jaar erop op een doordeweekse dag'. Hoeveel economische groei een winterdag kost is volgens Van Mulligen niet te zeggen, omdat er geen hele werkdag verloren gaat. 'Maar het zal in de miljoenen lopen, vooral voor de transportsector.' Vrachtwagenchauffeurs werden zwaar getroffen door de sneeuw. De chauffeurs reden langzamer en stonden vaker stil.

Door weer en wind het Damrak in Amsterdam op. Beeld Ton Koene
Door weer en wind het Damrak in Amsterdam op.Beeld Ton Koene

Attracties dicht

De dierentuinen Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Dierenpark Amersfoort en het Nederlands Openluchtmuseum gingen maandag dicht. Ook de Efteling worstelde met de sneeuw: achtbanen gingen dicht en uitgerekend het IJspaleis moest worden ontruimd, omdat op het dak van de tent te veel sneeuw lag.

Massa's geannuleerde vluchten

Schiphol schakelde 24 sneeuwschuivers in om de banen sneeuwvrij te houden, maar tegen de sneeuw viel niet op te werken. Om 3 uur 's middags meldde de luchthaven dat 430 vluchten, een op de drie, waren geannuleerd. Daarvan waren er zeker 153 van KLM. Eindhoven Airport ging om half een zelfs eventjes helemaal dicht, maar twee uur later kon er weer gevlogen worden.

546 strooiwagens

Om de gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat 350 sneeuwploegen en 546 strooiwagens. Die kunnen binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen. Dat gebeurt met 1.200 man personeel. Rijkswaterstaat heeft een voorraad van 200 miljoen kilo strooizout. Het strooien van zout moest volgens Rijkswaterstaat vooral niet worden gezien als aanmoediging om de weg op te gaan.

180 bussen

Vervoerder Arriva hield maandag 180 bussen in de garage in Oost-Brabant. In de regio Den Bosch, Uden en Tilburg hadden passagiers die van de bus gebruik moesten maken geen keus dan te blijven waar ze waren. Connexxion staakte de dienstregeling in Eindhoven en korte tijd in Zeeland. De bussen van Qbuzz in Utrecht reden 's middags nog wel, 'maar niet volgens dienstregeling'. Qbuzz ondervond in Drenthe en Groningen geen hinder.

Een strooiwagen wordt bevoorraad met zout bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Beeld Marcel van den Bergh
Een strooiwagen wordt bevoorraad met zout bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland.Beeld Marcel van den Bergh

IJsvrij

Studenten en scholieren boften maar met de sneeuw. De Universiteit Utrecht, Tilburg University, de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam gelastten tentamens af. Scholen in Amsterdam, Gouda, Utrecht, Arnhem, Vleuten en Gorinchem gaven hun leerlingen een dag vrij. Door het hele land gaven scholen leerlingen een vrije middag.

Supermarkten wel bevoorraad

Brancheorganisatie CBL van de Nederlandse supermarkten berichtte maandag dat de supermarkten wél bevoorraad waren. Chauffeurs vertrokken maandag extra vroeg om de sneeuwbuien voor te zijn.

Maaltijden en pakjes niet bezorgd

Zelf boodschappen doen voor het avondeten is bij code rood geen prettig vooruitzicht. Dan beter een maaltijd bestellen. Maar Thuisbezorgd.nl, de bekendste maaltijdbezorger van Nederland, waarschuwde dat ongeveer 1.400 van de 7.000 aangesloten restaurants 'gesloten' zouden zijn vanwege de sneeuwval. Klanten van Thuisbezorgd moesten ook rekening houden met langere levertijden. DHL, de op een na grootste pakjesbezorger van Nederland, leverde niet op alle adressen.

Stilte op de weg

De VerkeersInformatieDienst (VID) meldde maandagmiddag tot dan toe 78 aanrijdingen geregistreerd te hebben. Het zou komen doordat weggebruikers voorzichtig rijden en doordat er weinig verkeer is. Het verkeer vertrok vroeger van huis dan anders, zodat de ochtendspits eerder afgelopen was dan normaal. Verwacht werd dat ook de avondspits zou meevallen. Maar in de avond zaten de snelwegen rond onder meer Amsterdam, Utrecht en Rotterdam muurvast, zo meldde Rijkswaterstaat. De ANWB telde in de avondspits, rond 18.30 uur, in totaal 1.395 kilometer file op de snelwegen en provinciale wegen. De drukte duurde op sommige snelwegen tot laat in de avond.

Jongeren hebben lol in hun band achter een auto in een weiland. Beeld Marcel van den Bergh
Jongeren hebben lol in hun band achter een auto in een weiland.Beeld Marcel van den Bergh

Een flinke sneeuwhoop

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke rekende uit hoeveel sneeuwvlokken er maandag in Nederland gevallen zijn. Over de 40 duizend vierkante kilometer oppervlakte van Nederland valt gemiddeld 2,5 centimeter sneeuw. Vermenigvuldigd met de sneeuwdichtheid en gedeeld door het gewicht van één vlok komt de weerman uit op 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken (70 biljard) in Nederland.

Meer over