Washington: vliegtuigen Rusland boven Oekraïne

Russische vliegtuigen zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie de afgelopen 24 uur diverse malen het luchtruim van Oekraïne binnengevlogen. Het Russische leger houdt sinds donderdag een grote oefening bij de grens met Oekraïne. Schending van het luchtruim zou een ernstige escalatie betekenen.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Eerder vrijdag namen pro-Russische strijders in de stad Slavjansk een team van militaire waarnemers in gijzeling. Het zou gaan om militaire waarnemers die op uitnodiging van Oekraïne in dat land zijn en opereren onder de vlag van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). De OVSE meldde vrijdagavond dat alle eigen waarnemers veilig zijn.

Volgens de separatisten werden de waarnemers vergezeld door een 'spion' van de Oekraïense legerleiding. Het waarnemersteam is op uitnodiging van Kiev in Oekraïne.De waarnemers brachten een inspectiebezoek aan Slavjansk, dat sinds twee weken in handen is van pro-Russische milities. De zeven waarnemers, uit Duitsland, Tsjechië, Polen, Zweden en Denemarken, werden begeleid door vijf Oekraïense militairen.

De gijzelingsactie van de pro-Russische strijders zal de betrekkingen tussen Moskou en Berlijn flink onder druk zetten. Bondskanselier Angela Merkel verweet president Poetin vrijdag in een telefoongesprek dat Rusland niets heeft gedaan om de separatisten aan te moedigen de wapens neer te leggen. Zij waarschuwde dat de Europese Unie en de G-7 nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland voorbereiden.

Oekraïense veiligheidstroepen waren vrijdag bezig een cordon om Slavjansk te leggen. Volgens een hoge functionaris van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOE hoeven de inwoners van de stad niet te vrezen voor een aanval, maar gaat het erom Slavjansk af te grendelen, zodat de separatisten geen versterkingen kunnen aanvoeren.

'Ons doel is de terroristen in Slavjansk te isoleren en burgerslachtoffers te vermijden', liet Vasili Kroetov, de chef van de antiterrorismeafdeling van de SBOE, weten.

Om de druk op de gewapende strijders die de stad in handen hebben op te voeren, hebben de autoriteiten in Kiev pamfletten boven de stad afgeworpen waarin zij de inwoners oproepen afstand te nemen van de separatisten. Verder is ook het bancaire verkeer stilgelegd, zodat de inwoners geen geld meer kunnen opnemen bij geldautomaten en banken in de stad, die ruim honderdduizend inwoners telt.

De voorzichtige tactiek lijkt voor een deel ingegeven door het spierballenvertoon van Rusland langs de grens. Als reactie op de operatie tegen de pro-Russische milities begonnen Russische troepen donderdag nieuwe oefeningen in het grensgebied. Volgens de Oekraïense minister van Defensie Michajlo Kovalj kwamen de troepen tot op een kilometer van de grens. Vjatsjeslav Ponomarjov, de zelfbenoemde burgemeester van Slavjansk , zei dat zijn mannen zich niet zullen overgeven ondanks de blokkade.

De Russische dreigementen brachten de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek ertoe Moskou ervan te beschuldigen dat het op een oorlog uit is. 'De wereld is de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten, maar Rusland wil de Derde Wereldoorlog al beginnen', zei hij op een zitting van zijn kabinet.

pagina 12

undefined

Meer over