Warschaupact had plan voor kerninval in Europa

Het Warschaupact, het militair bondgenootschap van de voormalige Oost-Europese volksrepublieken, heeft eind jaren zeventig plannen ontwikkeld voor een nucleaire overrompeling van West-Europa...

De strategische blauwdruk voorzag in de vernietiging van alle grote steden in de Bondsrepubliek, gevolgd door een bliksemactie van de Sovjet-Russische cavalerie. Die zou, via de nucleair vergiftigde Bondsrepubliek, moeten oprukken tot de Noordzeekust van Nederland en België.

De militaire strategieën gingen er op voorhand van uit dat communistisch Midden-Europa door een nucleaire tegenaanval van de NAVO zou worden getroffen. Dit weerhield hun er echter niet van het concept tot doctrine te verheffen. In 1979 vormde het de grondslag van een oefening van de commandostaf van het Warschaupact.

Dat de taakopvatting van het Warschaupact niet louter defensief was, kan worden opgemaakt uit de archieven van het voormalige bondgenootschap die woensdag door de Poolse minister van Defensie, Radoslaw Sikorski, openbaar zijn gemaakt.

Sikorski zei zich niet aan een geheimhoudingscode gebonden te voelen, omdat Polen gedurende het bestaan van het bondgenootschap geen soevereine staat was.

Hij acht de plicht zijn landgenoten over het doen en laten van het Warschaupact te informeren van groter belang dan ‘de reputatie van Leonid Brezjnev’.

De Polen stellen belang in de toedracht van de invasie van voormalig Tsjecho-Slowakije (1968) en de afkondiging van de staat van beleg in Polen (1981).

Meer over