Warme spiraal

In de kas van de Hortus Botanicus worden ze bijna weggeconcurreerd door de planten. Toch staan ze er: de geribde industriële radiatoren, nodig om de tropische vegetatie te verwarmen....

Die uit de fabriek afkomstige verwarming begint nu salonfähig te worden, getuige de afbeeldingen in de consumentenbrochures waarin hij steeds vaker voorkomt. En er is zelfs weer hoop voor de ouderwetse, gelede gietijzeren radiator die twintig jaar geleden nog bij bosjes uit oude huizen werd gesloopt. Van gietijzer is hij weliswaar niet meer, maar de look is onveranderd, passend bij een klassiek interieur. De liefhebbers van die oerradiator kiezen voor een model dat zich nadrukkelijk manifesteert onder het venster.

De terughoudendste radiator is een rechthoekige convector die amper 40 centimeter boven de vloer uitsteekt en in een kleur is gespoten waardoor hij harmonieert met het interieur. De geribde industriële variant zit daar tussenin, opvallend genoeg om te worden opgemerkt, en toch bescheiden genoeg zodat de aandacht niet wordt afgeleid, van de planten bijvoorbeeld. Hoe slanker, hoe bescheidener, dat spreekt, maar daar staat wel een geringer vermogen tegenover.

Dat dit model tot dusver moeilijk aansloeg in de particuliere woning, komt door zijn formaat en de verdenking dat de ribben veranderen in een stofnest. Nederlanders houden daar niet van - nergens zo veel stofzuigers als in dit land. De Britse firma Bisque heeft daar wat op gevonden. Door het fabrieksmodel meer te stroomlijnen en te verfijnen, is de radiator, zou je kunnen zeggen, publieksvriendelijker geworden. Bovendien zitten we niet langer vast aan het gemoffelde zwart, hoe mooi ook, maar kan hij ook in chroom of hippe kleuren worden geleverd. Post-industrial heating noemen de Britten dat heel toepasselijk, met als toevoeging dat de technische efficiency samengaat met een drama- tisch visueel effect op het moderne interieur.

Nou ja, je moet wat bedenken om je product te slijten, maar wie door die ronkende verantwoording heen prikt, ziet wel degelijk een aantrekkelijke radiator - en dat was een terrein waarop wat te ontginnen viel. Im mers, in de gestandaardiseerde woningbouw werd de consument te lang opgezadeld met die ene treurig stemmende plaat voor het raam. Logisch dat daartegen verzet is gerezen, het eerst in de vorm van een handdoekenradiator als ornament. Niet altijd heeft dat tot verheffende vormen geleid. Zo is het model Hollywood van Bisque een dubieus artikel in het assortiment: een spiegel gevat in een verwarmde toog van chromen buizen.

Maar er valt gelukkig wat te kiezen: wie niet valt voor de deco-glamour van Holly wood kan terecht bij een spiraal, een gemarmerde plaat of die post-industriële ribbenkast. De radiator, dat is duidelijk, is de schaamte voorbij.

Meer over