Warme bakker wil met afbakdeeg zijn stress bestrijden

Het ambacht van broden bakken is al zo oud als de weg naar Rome. Toch is er ook in dit vak ruimte voor technologische vernieuwing....

'Gekoeld gerezen deegproductie bevordert het sociaal klimaat in de bakkerij', vertelt Aldus Jan Westenbroek, directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Bakkerswereld. Met deze nieuwe methode hoeft een bakker nooit meer 'nee' te verkopen, belooft hij.

Volgens deze innovatieve bakformule wordt bijna gerezen brooddeeg gekoeld, waarna het zonder kwaliteitsverlies in het etmaal daarna kan worden afgebakken. Het brood hoeft dan nog maar een halfuur in de oven. 'Hierdoor wordt een belangrijk stuk stress in de productie weggenomen', aldus een andere NBC'er. 'Een bedrijf kan op deze manier aantrekkelijker blijven voor zijn personeel.'

Maar zijn gekoeld gerezen broden ook aantrekkelijk voor de klant? Ze doen namelijk verdacht veel denken aan de in plastic verpakte afbakstokbroden van de supermarkt. Nee, luidt het antwoord van de bakkers. 'We hebben het nu zo onder de knie dat de smaak en het aroma van het brood zelfs beter worden.'

Meer over