Warhols boekencircus

Slecht nieuws voor de fans van Andy Warhol die niet over een bodemloze creditcard beschikken: het regent momenteel Warhol-boeken. Het gekke is: de man is 76 jaar geleden geboren en ging in 1987 dood, dus van een jubileumjaar is geen sprake....

We bespraken laatst al een boek met Warhols modetekeningen, er komt een boek uit met zijn tekeningen van mannen (Andy Warhol Men), en iets dat Andy Warhol 365 Takes heet. Verder: Greetings from Andy, vol kerstkaarten die hij ontwierp, en Red Books, een facsimiledruk van Warhols fotoboekjes vol polaroids. Echt mooi lijkt Andy Warhol's Interview, The Crystal Ball of Pop Culture te worden; zeven boeken in een doos, met een keuze uit Warhols tijdschrift Interview. Het maandblad mag nu een gedwee promoblaadje voor de nieuwste film van acteurtje zus-en-zo zijn, ooit was Interview fantastisch. De doos kost wel wat: 457,50 euro.

En het kan nog gekker: The Andy Warhol Catalogue Raisonne, part 2: Paintings and Sculptures 1964-1969 is een gortdroge inventarisatie van slechts vijf productieve jaren. De zeefdruk Flowers staat er bijna vijfhonderd keer in, plus eindeloos veel dezelfde zelfportretten, et cetera. Fascinerend, maar alleen voor musea, kunsthandelaren en te Warholfreaks. En pas op; dit is deel 2a en 2b (samen 750 euro) en er komen nog vier delen. Als de originele werken van Warhol niet zo duur waren, zouden we zeggen: koop een echte.

Meer over