Column

Ware opwinding zit in het hoofd van de deelnemer

Deze week: seks met behulp van ouderwetse communicatiemiddelen.

Beeld Thinkstock

Tot nu toe heeft de Seksrabbijn vooral gesproken over erotiek en seks met een andere persoon - seks met kleine dieren, buitenaardse wezens en robots wordt volgend voorjaar behandeld - maar uiteraard hoeft de ander, de beminde, het wezen dat bepaalde lustgevoelens in u opwekt, niet fysiek aanwezig te zijn om toch erotisch contact mee te hebben.

Lang geleden heeft men telefoonseks bedacht, nog altijd een middel bij uitstek om te bevredigen en bevredigd te worden. Bovendien herinnert telefoonseks ons eraan hoe belangrijk taal is. Seks is een verhaal dat wordt voortgestuwd door het plot dat veelal maar niet noodzakelijkerwijs uitmondt in het orgasme.

Aanrakingen, strelingen, ze zullen ongetwijfeld belangrijk zijn, maar de ware opwinding is het verhaal dat zich in de hoofden van de deelnemers afspeelt; onze opwinding is eerst en vooral een product van onze verbeelding.

Waarom moeten wij telefoonseks hebben in tijden van technische reproduceerbaarheid van de ander? Kunnen wij als wij facetimen of skypen niet naar de ander kijken? Naar het lichaam van de ander? Het geslachtsdeel?

De Seksrabbijn zegt: nee. Hij beseft dat hij daarin een tikkeltje protestants is. Gij zult geen afbeelding maken van het geslachtsdeel van de ander.

Als u telefoonseks hebt en u kunt de ander zien, kijkt u alleen naar zijn of haar hoofd, dat is voldoende. U kunt uiteraard besluiten op de vertrouwde, ouderwetse manier telefoonseks te hebben, maar naar het hoofd van het lustobject of de geliefde kijken kan zeer nuttig zijn. U zult dingen gaan zien die u voor die tijd niet zijn opgevallen.

Er is slechts één uitzondering op deze regel. Stel, uw geliefde belt u op en zegt: 'Ik sta op het punt om vreemd te gaan', dan moet u antwoorden: 'Mag ik meekijken via Facetime?' In dergelijke gevallen is het nuttig om alles te zien en moeten wij zo min mogelijk aan de verbeelding overlaten.

Huiswerk voor volgende week: ga op dienstreis. Het hoeft niet ver te zijn. Woont u bijvoorbeeld in Amsterdam, dan is Hoofddorp al ver genoeg. Neem uw intrek in een eenvoudig motel. Bel uw geliefde en zeg: 'Ik verlang naar je. Zullen we telefoonseks hebben?'

Hebt u geen geliefde, bel uw baas of een collega.

Stelt u zich voor dat u blind bent en verliefd moet worden op een stem.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over